„При това дифузно разпространение на заразата няма как и нашите служители да не бъдат засегнати. Това е един от проблемите не само за РЗИ-София, но и за другите болници и наши структури в страната.

Членове на семейството на д-р Илонка Маева са с положителни проби за COVID-19 и тя е поставена под карантина. Ситуацията е сложна.

Радвам се, че д-р Данчо Пенчев се съгласи да поеме ръководството на РЗИ-София като заместник директор”, заяви пред медиите тази сутрин главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„В момента в София и във всички големи градове тече процес по разкриване на нови COVID легла – по близо 200 във всяка от големите болници и минимум 10 процента във всички останали.

Това изисква постоянна връзка и координация с РЗИ и съм доволен и благодарен, че д-р Пенчев прие отправеното предложение и още от днес ще се включи в работата по осигуряване на легла.”, заяви доц. Ангел Кунчев.

„Колегите поеха първия удар от началото на пандемията през март. Създадена е организация, която вършеше работа до преди месец, когато започна да се увеличава броят на случаите.

Има голям брой хора, които трябва да бъдат обслужени. Очевидно е, че с този състав това няма как да стане."

Състоянието на РЗИ

Сега прехвърлихме 20 души от Националния център по обществено здраве и анализи в помощ на РЗИ. Ползвахме и доброволци, но те са ограничен брой и за определено време и това не може изцяло да реши проблема.

Имаме РЗИ-та, в които голяма част от персонала е в пенсионна възраст.”, зави доц. Кунчев.

Той посочи, че в Русе в помощ на болниците ще се включи персонал от медицински сестри от детски градини и училища, тъй като е важно да са с медицинско образование.

„Разрешението на проблема с недостига на персонал ще се разреши значително, когато има възможност за електронно връчване на болничните листове по електронен път. Това се очаква да стане от следващата седмица.

Това ще отпуши процеса и личните лекари ще могат да виждат, че хората са под карантина и да им издават болнични листове.”, заяви доц. Кунчев.

Кметове – доброволци

Кметът на Свищов влиза в COVID-отделението на местната болница. Причината е липсата на доброволци, които да помагат в сектора.

След като никой не се е отзовал на призива, отправен от управата на лечебното заведение - Генчо Генчев решил да даде личен пример.

„За всички, които смятат, че си правя PR – нека всеки един от тях влезе в отделението. Така ще се убеди дали това нещо е PR. Влизам от човешка гледна точка.”, поясни Генчев.

„Всеки трябва да види погледът им, за да се увери за какво става въпрос. Ще бъда на разположение, колкото е необходимо.” - добави още кметът.