„Всяко решение, което се взема на министерско ниво е политическо. За него се носи политическа, наказателна и административна отговорност.

Дори министърът да изпълни на 100 процента, както често се случва, всичко, което му е препоръчано от експертите в съответното министерство, отговорността я носи той.”

Това заяви пред медиите вицепремиерът Томислав Дончев.

„Към момента се съсредоточаваме главно към това да се спазват мерките, които съществуват. Каква полза има от въвеждането на още мерки, ако не се спазват?”, категоричен бее Дончев, по повод предложението, дошло от Министерство на здравеопазването за нови мерки.

Спазват ли се мерките против епидемията

„Спазването на мерките не може да бъде само и единствено ангажимент на държавната контролна система”, допълни още вицепремиерът.

„Основната отговорност е нейна – РЗИ, полиция, инспектори, но ако гражданите съобщават за провеждането на масови мероприятия, свързани с нарушаването на мерките, то тогава няма да се налага да говорим за нови мерки.“

„Имам впечатлението, че не са спрели да ни критикуват. Ако днес бяхме взели други рестриктивни мерки, коментарите щяха да са в точно обратната посока – икономиката, психичното здраве на хората, свободното движение на хората.

Не се водим от коментарите, а от анализа за човешкия живот – какво е най-добре да се направи. Човешкият живот е най-висшата ценност. Той трябва да се пази.

Човешкият живот, разбира се не зависи само от хода на пандемията, а и от социалния статус и от икономическото благосъстояние. Затова изкуството е да се движим по ръба на бръснача.”, подчерта Дончев.

„Добрата новина е, че от пролетта на тази година здравната ни система натрупа опит. Сега познаваме това заболяване.

Българските лекари и сестри, на които сме благодарни, натрупаха опит и познават това заболяване. Натоварването в момента на ковид-отделенията е около 30 процента.

Къде здравната система е най-натоварена

Най-големи главоболия създава болестта в Шумен, където е 56 процента. Ще реагираме според ситуацията.”, категоричен е вицепремиерът.

„Не сме подценявали, нито надценявали ситуацията. Организационно сега сме много по-добре подготвени, отколкото пролетта.

"И най-добрата организация на моменти показва слабости.”, заяви Дончев, визирайки сигналите за случаи на пациенти от последните дни, при които има забавяне с приема в болници и оказване на помощ.

Според вицепремиера всички звена от здравната система, включително и личните лекари, трябва да бъдат включени в борбата с пандемията, тъй като в момента основният товар е върху областните болници.

„Готови сме за всички варианти и всякакви ситуации. Освен развитието на пандемията следим внимателно и какво правят останалите държави в Европа.”, категоричен е Дончев.