Ползите от фън шуй в дизайна на дома ви

Фън шуй е древно китайско изкуство за създаване на хармония в определена обстановка. Предполага се, че според плана на пода, разполагането на предметите в дома, разположението на вратите, коридорите, мебелите и огледалата в дома или офиса и използването на различни цветове може да създаде усещане за мир и покой.

То може да допринесе за повече енергия в работата и любовта. Обратно, неправилната подредба на мебелите и аксесоарите може да доведе до дисхармония и натрупване на негативни енергии, които ви влияят на подсъзнанието. В някои крайно неподходящи конфигурации дори може да се генерира агресия в обитателите на дома.

Добрата новина е, че всеки, който има интерес, може да намери огромно количество материали и идеи от безбройните специализираните издания.

Всеки дом притежава своята атмосфера, която човек усеща. Винаги, когато влезете в една стая, чувствате нещо: задоволство, радост, меланхолия, притеснение, раздразнение, щастие, еуфория, дори тъга.

Фън шуй описва причините за всяка аемоция и експерт в това изкуство може да промени обстановката, ако в стаята има нещо, което създава дисхармония или дискомфорт.

Друг начин, по-познат на западните общества да се изрази това, е да се каже, че стаята притежава определени вибрации и тези вълни ни въздействат силно за добро или зло.

Едно от най-важните неща е това какво вижда този, който влезе в дома ви: врата на килер, огледало, къс коридор, водещ към друга стая, втарата на банята, дрешник? Или дълъг коридор, който води директно към задния вход? Ако е така, то тогава цялата енергия, идваща от входа на дома, ще профучи през къщата към задния изход.

В случай, че това е позитивна енергия (т.нар. чи, както е известна в източните бойни изкуства и медитацията), то тя никога няма да може да остане в дома ви и ще премине. Подобно нещо се случва и ако има стълби точно срещу вратата.

Центърът на дома ви е най-важното място и от него тръгват всички проявления на енергията чи. Ако централната стая е спалня или баня, това няма да може да допринесе за запазване на енергията и да доведе до хармонична,  положителна обстановка, защото енергийният поток може да бъде забавен.

Ако поставите леглото си директно до стената, това вреди на съня ви. Препоръчва се също така да избягвате да поставяте леглото си под прозорци и да се уверите, че краят му не гледа към вратата на стаята.

Според фън шуй, това предизвиква нездравословна енергия в стаята. Наред с това, ако има телевизор в това повещение, той допълнително допринася за дискомфорта и нарушава съня с постоянното си лъчение.

Рекламите и телевизионните програми, както и лъчението на компютъра могат сериозно да нарушат дълбокия и здравословен сън, смятат специалистите по фън шуй.

А какво става в случая, когато имате в дома си стая с две врати, директно една срещу друга? Предполага се, че тази конфигурация е предпоставка за конфликти между хората, населяващи дома.

Не е добра идея в дома ви да има огледала, поставени едно срещу друго. Смята се, че при тази подредба те могат да създадат подсъзнателна агресия, която да бъде усещана като „бомбардировка” за вашите сетива.