Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще извърши държавна визита във Великобритания през месец юни, съобщиха от Бъкингамския дворец във вторник, предава британската информационна Reuters.

Тръмп ще бъде едва третият американски държавен глава, на който ще бъде оказана честта за държавно визита при Кралица Елизабет II по време на 67-годишното ѝ управление.

Но посещението, което е насрочено за 3-5 юни, много вероятно ще бъде противоречиво, имайки предвид огромния брой великобританци, които открито не харесват Тръмп и отхвърлят политиките му по въпроси като имиграцията.

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей, която е изправена пред призиви за оставка от редица депутати от собствената ѝ Консервативна партия, ще се надява на стабилна подкрепа за търговско споразумение между САЩ и Великобритания.

„Обединеното Кралство и Съединените Щати имат дълбоко и продължително партньорство, което се корени в нашата обща история и споделени интереси“, заяви Мей в изявление.

Държавната визита ще бъде възможност за укрепване на вече близките отношения в области като търговия, инвестиции, сигурност и отбрана, допълни тя.

От Белия дом съобщиха, че посещението ще препотвърди „трайната и специална връзка“ между двата съюзника.