Полицай от Мериленд, който се е отзовал на повикване за въоръжен нападател, е прострелял и убил 16-годишен младеж. За случая съобщава американският вестник The Hill.

Според изданието щатската полиция е потвърдила, че е получила две обаждания за мъж, въоръжен с предмет, наподобяващ огнестрелно оръжие. По-късно е било установено, че предметът, намерен на местопроизшествието, е оръжие за играта страйкбол, което „изглежда точно като истински пистолет“.

Свидетелят твърди, че тийнейджърът го е насочил към полицая, след което служителят на реда го е прострелял. Втори свидетел съобщи, че младежът се опитал да стане, държейки нож в ръка, след което полицаят е поискал той да остави оръжието и е стрелял отново.

Младият мъж на име Пейтън Хам е откаран в болница, но по-късно е починал там от раните си. Полицаят не е пострадал и е в административен отпуск в очакване на разследване.

Протестни дни царуват в Минеаполис

Протести и безредици избухнаха край американския град Минеаполис, след като полицията застреля тъмнокож при проверка за пътно нарушение.

Стотици хора се събраха в центъра на града и започнаха да замерят полицейските автомобили с камъни, а след това и да скачат по тях. За да овладеят ситуацията, служителите на реда използваха сълзотворен газ.

Според властите, 20-годишният мъж е имал издадена заповед за арест, но при опит да бъде задържан, той побягнал. Тогава един от полицаите стрелял по него, а мъжът се блъснал с колата си в друг автомобил. Починал е на място.

Втори ден Минеаполис гори

Втори пореден ден на демонстрации в Минеаполис, след като полицията застреля млад чернокож мъж. Служителят на реда стрелял случайно с пистолет, вместо с електрошок по време на пътна проверка, призна шефът на полицията.

Заради безредиците след смъртта на 20-годишния мъж, губернаторът на Минесота наложи вечерен час в три окръга.

В един от тях мерките за сигурност вече бяха допълнително засилени, тъй като там се води процес срещу полицая, обвинен в убийството на тъмнокожия Джордж Флойд. Негова смърт преди година доведе до продължили дни наред масови безредици.

„Няма никакво оправдание за безредици. Няма оправдание за насилие.

Мирните протести са разбираеми. Гневът, болката и травмата, които съществуват в общността на тъмнокожите, са истински.

Това е сериозно и има последствия. Но не оправдават насилието и безредиците!”, каза президентът на САЩ Джо Байдън.