Ново видео за смъртоносния арест на Джордж Флойд в Минеаполис излезе в публичното пространство. На кадрите ясно си личат още моменти от друг ъгъл.

Трагедията предизвика вълна от протести и демонстрации в няколко от най-големите американски градове. Видеото е разпространено в „Instagram“ от Шон Кинг, който твърди, че това са моментите точно преди Флойд да бъде притискан с коляно във врата в продължение на няколко минути, залепен до земята.

По думите на Кинг, афроамериканецът е бил удрян многократно, докато е стоял на задната седалка на патрулната полицейска кола.

Полицаят, който е притискал задържания Джордж Флойд до земята, е уволнен дисциплинарно и обвинен в непредумишлено убийство.

Вчера адвокатът на семейството на Джордж заяви, че според него става дума за абсолютно умишлено убийство. Има доказателства за това, че Джордж Флойд и полицаят Дерек Шовин всъщност са се познавали.

Ситуацията с живата стихия в САЩ

Нестихващите вече малко над седмица бунтове в САЩ доведоха до въвеждане на извънредно положение. В щата Минесота бяха изпратени около 500 войници от Националната гвардия след третата нощ, наситена с безредици и грабежи.

А недоволството срещу полицейския произвол се разпростря и в още щати от страната на неограничените възможности. Там освен обичайните безредици и грабежи, се чуваха изстрели.

Има регистрирани арести, прегазени хора и редица други инциденти. Дори журналистически екип на „Си Ен Ен“ бе арестуван докато предава на живо в ефир.

Новини от предните дни

Протестиращите в Минеаполис подпалиха един от полицейските участъци през нощта. Управлението е същото, в което е работил полицаят, виновен за задушаването на чернокожия мъж при рутинен арест.

Властите евакуираха участъка, за да не се стигне до последващи фатални инциденти.

„След като получих информация в реално време как се развива ситуацията пред участък номер 3, стана ясно, че има надвиснала опасност, както за служителите, така и за цивилните граждани. Евакуацията на участъка стана належаща”, съобщи в изявление Джейкъб Фрай, кмет на Минеаполис.

В град Луисвил, щата Кентъки, статистиката сочи за 7 простреляни по време на безредиците. Полицията казва, че служители на реда не са използвали огнестрелно оръжие.

Не е ясно кой е стрелял. Един от ранените е в наистина критично състояние.

Властите в Колорадо издирват шофьор, карал черна кола, която минала през група протестиращи. В даден момент на камерите ясно личи, че видимо се опитва да прегази един от тях.

Засега няма данни за тежко пострадали хора.

Инцидент в градската джунгла

В хаоса на протестите беше арестуван дори журналистически екип. Репортер, оператор и техния продуцент от „Си Ен Ен“ бяха задържани от полицаи в Минеаполис.

Новинарският канал е публикувал протестно обръщение и поиска извинение. Тримата бяха освободени, а губернаторът на Минесота се извини публично.

Репортерът разказва, че е арестуван по-скоро заради неяснотата какъв е полицейския периметър.