Най-вероятно всички помним житейската история на Йордан Петков (Данчо Катаджията) от Ловеч, за който стана ясно, че живее на гребена на вълната на лукса. Прякорът му далеч не е случаен, защото по документи той изкарва колкото един редови катаджия, но на начина му на живот биха завидели и някои рок-звезди.

В медиите изскочиха още една серия скандални разкрития за служители на реда, които живеят и щракат с пръсти буквално на самия ръб на закона. Четири месеца след противоречивите разкрития за Данчо, сега е ред и на още такива екземпляри.

„След репортажа за Данчо Катаджията, се обадиха много хора и поискаха и в техните градове да разследваме. Оказа се, че в цяла България има такива хора”, обясни журналистът Тина Ивайлова.

„Стигнахме до разбиване на една тайна Viber-група. В нея членуват над 150 катаджии от цялата страна, всички останали, а те са общо 250, са зяпачи. Тези зяпачи получават възможността да следят къде са камерите на полицията, осигурява им се коридор и взимат такси от 100 до 600 лева от хора, за да се движат спокойно по пътищата. Схемата е проста.”, допълни Мартин Георгиев.

Стана ясно, че Данчо Катаджията, който е бил на администраторски пост в тази група, вече я е напуснал.

И сега?

Същевременно в медийното пространство се появиха още двама полицаи, доказани приятели на Йордан Петков, които са съмнително забогатели – Петър Найденов и Цветомир Цолов. Двамата работят в КАТ в плевенска област.

По следите им веднага бе побягнато, а в същото време псувни и обидни квалификации срещу журналистическата прослойка буквално взривиха „тайната“ Viber-група „Катаджиите“. Собственик ва плевенско заведение твърди, че Цветомир Цолов ще му го изземе по тотално нечестен начин.

„От 10 години го стопанисвам това заведение. Работата започна да пада, започнах да изнемогвам да си плащам на банката кредита, обявих си фирмата в несъстоятелност. Дадоха имота на ЧСИ. 1,2-1,3 милиона беше пазарната оценка. Банката на толкова го оцени. Минаха 3 или 4 търга. Никой не се явяваше. Всеки изминал търг цената спадаше надолу. Накрая остана 460 000 лева”, разказва Петър Стойков.

Покрай историята с въпросното заведение, става ясно, че катаджията Цолов не е само плевенски пътен полицай. Той абсолютно неформално е и собственик на голяма, стабилна пицария в центъра на града.

Негови клиенти потвърждават подобни твърдения, а районната полицията и НАП-Плевен неведнъж са получавали оплаквания за това, че пицарията укрива данъци.

Освен пътен полицай, разбираме, че Цветомир Цолов неформално е собственик на голяма пицария в центъра на Плевен и още едно заведение. В града е публична тайна кой е шефът. Неофициално го потвърждават и негови колеги. В полицията в Плевен, както и в НАП, има внесени жалби, че заведението укрива данъци.

Запознайте се и с Петър Найденов

В медиите придоби известност и още един пътен полицай - Петър Найденов. За него ни бе разказано преди седмици.

Найденов подготвя да официално откриване на заведение в началото на другия месец. Пешката, както го знаят колеги и приятели, въртял доскоро много оборотно заведение в самия център на Плевен.

Скоро се подготвя откриването на ресторант в парк Кайлъка – точно на брега на езерото. Официално бизнесът е на името на Пешовица.