Според експерта от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов се правят опити за възстановяване на каналите за разпространение на наркотици.

„Много случайно изглежда това разкриване на наркотиците в „Студентски град”, всичко изглежда аматьорско. Но същевременно, имаме 360 килограма кокаин. Ако това е вярно, а не някаква легенда, това означава, че този човек не е професионалист. Има такива мулета, които се използват като част от логистиката” – бяха думите на експерта.

В кое всъщност се корени проблем

През последните години хората се нагледаха на какви ли не уникални залавяния на тлъсти тегла наркотици. То не беше край нос Калиакра, в Бургас, както и в столичния квартал „Слатина“. Според експерта, тези акции, показващи високото ниво на полицейска работа може да са истински успехи, но на тях може да се гледа и като цирк.

„Преди извънредните мерки в Европа имаше пик на залавянията и след това спад. Това заловено количество е било блокирано по време на епидемията. След затихването й има опит да се възстановят каналите за разпространения на наркотици” – сподели мнението си Безлов.

320 кила в „Студентски град“?!

В медиите избухна новината, че мъж е заловен с 40 кила кокаин, намиращи се в колата му. Това се смяташе за истински удар по родната престъпност, но никой не очакваше да се случи следното.

Нови 320 кг бяха намерени в жилището, в което същият този мъж е живял под наем в столичния младежки квартал „Студентски град“. В рамките на 3 дни мъжът се превърна в истинска сензация с общо количество от 360 кг от прахообразното вещество.

От МВР оценяват наркотика като изключително високо качество, а общата му стойност се равнява на десетки милиони левове. Акцията на МВР и ГДБОП е започнала в понеделник малко след 19:00 часа.

Спецченгетата са влезли в апартамента на 31-годишния мъж и са открили пакетите с кокаин. Остава загадката как се вкарват съвсем незабелязано близо 400 кг кокаин в жилищен блок.

Домоуправителят на блока заяви пред медиите: „Господинът е наел апартамента през февруари. Наши представители не са се засичали с него, когато са обикаляли да събират входни такси или по друга причина. Нямаме представа кога реално се е нанесъл”.

Трябва да си много печен, за да го направиш

Всъщност, за абсолютно неопитния наркотрафикант – 31-годишния Николай Петров се знае единствено, че е неосъждан, работил е в чужбина, но наскоро се е прибрал в родната си страна България. Досега по никакъв начин не е попадал под полицейските прожектори.

Ами сега?

Той е задържан за 72 часа, а излезе и решение от Софийския градски съд за ефективно изпълнение на най-тежката мярка на Николай Петров - неотклонение „задържане под стража”.