По думите, казани от главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинга на Националния оперативен щаб, маските ще останат сериозна част от ежедневието ни за още много дълго време.

„Задължителното носене на маски ще остане за много дълго време” – гласеше предупреждението на доц. д-р Ангел Кунчев. Ето още от думите на Кунчев по време на брифинга:

Можем да освободим много мерки в кратък период от време, но основните, които касаят дейността на всеки човек като носене на маски, честа дезинфекция и лична хигиена, особено в закрити помещения, ще останат за дълго. Много сериозно го обсъждаме. Знаете, че списъкът на забранените дейности не е дълъг.

Все още тази е една от тях. Много е вероятно с началото на юни да има такива промени. Обсъждаме и по-сериозна реорганизация, включително и на работата на Националния оперативен щаб и на начина на представяне на информацията, тъй като е очевидно, че тенденцията наистина вече е стабилна към намаляване.“

Ще пътуваме ли това лято

Главният държавен здравен инспектор издаде информация от кухнята, че 14-дневната карантина при влизане на чужди граждани в България ще подлежи на предложение за премахване. Това несъмнено ще доведе до свобода на почивки и ваканции.

Освен това, РЗИ-тата няма да следят основно по границите, а ще се съсредоточат изцяло върху своите територии и ще следят за възникване на евентуални огнища. На брифинга стана ясно, че и къпането в морето също не е опасно, тъй като вирусът няма как да се предава в морската вода.

Как седят нещата по „Чужбината“

Стана ясно, че Италия ще отвори границите си за туристи само от Европейския съюз. Това ще се случи на 3-ти юни.

Новината излезе преди два дни, след като се появи информация, че Венеция отново ще посреща туристи. Лагуната прие първите италианци от други градове, а те не се забавиха да се разходят под жаркото слънце, снимайки се пред едни от най-известните забележителности.

От 1 юни ще отворят своите врати и музеите на Ватикана. За да посетят, обаче, историческите места, туристите задължително ще трябва да носят маски на лицата си, както и да спазват всички приети мерки за социална дистанция.

На всички входове ще се измерва температурата на посетителите. Всяко посещение ще се извършва след предварителна резервация на места, като вече отпада стандартното доплащане от 4 евро за резервация.

Цената на стандартния билет за посещение в музеите, които затвориха на 8 март, ще бъде 17 евро. Лятната папска резиденция Кастел Гандолфо, намираща се на 30 км от Рим, също ще отвори врати на 1 юни.