"Искам да обявим една добра новина и още едно изпълнено обещание. То засяга над 1,5 млн. домакинства, които ползват дърва за огрев.

Ограничаваме посредниците и така цените на дървата за отопление ще паднат. Започват да работят 17 склада в Държавните горски стопанства – дървесината за огрев ще се продава на цената на добиване".

Това заяви на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

По думите на вицепремиера съвсем скоро броят на тези складове ще се увеличи до 56.

Кому са нужни тези складове

„От тези складове ще се извозват дървата до домовете на хората, които ще ги потребяват. Ограничаваме посредниците, които натоварват цената и които купуват дървата, за да ги препродават понякога и за други цели.”, подчерта тя.

„С тази мярка освен достъпна цена се гарантира, и че ДГС-тата ще имат дърва. Освен това започва и кампания по наемане на работници, които да добиват самата дървесина.

ДГС ще започнат и процедура по закупуване на техника, за добив на дървесината. За целта имаме нужда от помощ от кметовете по места,които трябва да изготвят списъците с нуждаещи се от дърва за огрев.”, посочи Нинова.

„Това е пилотен проект, който започва с тези 17 склада. В следващите седмици ще бъдат открити и останалите в районите, където има засилено потребление на дърва за огрев.

Целта е да гарантираме доставките не само за този приключващ отоплителен сезон, но и за следващия. Искам да подчертая, че се касае само за местно население, но не и за търговци.”, подчерта от своя страна министърът на земеделието Иван Иванов.

Той уточни, че продажбата на дървесина за огрев ще се осъществява на база на изготвените списъци от кметовете и ще се доставят на хора, които имат посочена адресна регистрация, за да не се допуска спекула.

Нов починал пациент пред спешното

Нов сигнал за забавена медицинска помощ. Този път от Дупница. Близките на възрастен мъж твърдят, че той е чакал часове, за да бъде приет за лечение, след като е изпаднал в тежко състояние.

В крайна сметка мъжът е бил настанен в едно от отделенията, където обаче малко по-късно е издъхнал.

„5 часа стояхме в спешния център. Преди това отидохме в частната болница в града. Казаха ни, че няма места. Върнахме се в спешното.

Молихме се да бъде приет в държавната болница. Казаха ни, че единственото място е в интензивния сектор на COVID отделението и че, ако подпишем, че не носят отговорност, ще го приемат.

Тестът му за коронавирус обаче беше отрицателен. Сестрите се държаха много грубо. Здравната система у нас ни убива бавно и сигурно.”, разказа Магдалена Галчева.

От държавната болница обясниха, че не е имало места в кардиологичното отделение в сектора за хора с отрицателен тест.

От частната болница заявиха, че мъжът е трябвало да бъде настанен в държавното лечебно заведение, тъй като ден преди това е бил изписан от там.