Очаква ни втори пик на COVID вълната. Това каза в ефира на „Събуди се” математикът Лъчезар Томов. По думите му процентът ваксинирани у нас продължава да е изключително нисък.

„Ако тези нива се запазят, цялото население на България ще бъде засегнато от вируса и неговия нов вариант. Сега има хора, които не са се срещали с коронавируса, особено в отдалечените райони.

Към момента официално новата вълна засегна 3 хиляди души, неофициалните данни показват двоно повече. Възможно е да се стигне и до 10 хиляди.

Децата се върнаха в училище, а вече се доказа, че именно те разпространяват вируса към възрастните. Отново ще имаме скок на новозаразените, после спад и отново скок”, обясни той.

Математикът добави, че досега България не е успявала да обърне негативните тенденции на COVID вълните чрез постигането на колективен имунитет, а единствено чрез мерки.

Работи ли по план бустерната доза

„23 пъти по-нисък е рискът за хоспиталиция на хората с бустерна доза. На тези с две дози от ваксината той е пет пъти по-нисък. С възрастта обаче рискът расте”, каза още Томов.

Лъчезар Томов обърна внимание и на последиците след преболедуван COVID.

„20-25% от заразените хора не се възтановяват напълно след първите 12 месеца. Става дума за сърдечни и венозни изменения, както и неврологични щети. Това важи и за децата, но  в по-малък процент.”, обясни той.

Според математика бебетата и бременните жени са поставени в сериозен риск.

Хирурзите: COVID нанася трайни последствия

"Факт е, че колегите от хирургията направиха доста интересно съобщение за венозна и артериална тромбоза след COVID, което ще представлява интерес не само за България, но и за международната медицинска общественост, когато се коментират усложненията от COVID.

Засега данните са от сравнително малко пациенти, но се надявам да има допълнителна информация от по-голяма група.", това каза д-р Николай Колев, специалист по гастроентерология, УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

За усложненията и последствията от преболедуването на COVID лекарят заяви, че заболяването не удря толкова тежко гастро-интестиналната система, колкото белодробната или сърдечно-съдовата.

"Проблемите са свързани предимно с лекуването, понеже българите обичат да се самолекуват и ползват медикаменти, за които са прочели някъде. При масовото използване на антибиотици, честото им смесване за кратко време, може да развие псевдомембранозен колит, което е много тежко състояние.

Тежка диария, придружена с кръв, много рязко влошаване на общото състояние", оотбеляза специалистът.