„В момента ние сме в пика на петата вълна от COVID-19. Винаги съм казвал, че този пик ще отмине, когато пречупим тренда на новите случаи и на заетостта на леглата в болниците.

Трендът на новите случаи го пречупихме миналата седмица. Следващият проблем е, че заетостта на интензивните легла расте. Болниците обаче имат още свободен капацитет”.

Това заяви математикът професор Николай Витанов.

Проблемът според него не е в леглата, които ще стигнат, а в това дали ще има персонал, който да ги обслужва.

Обнадеждаващи статистики

„Министерство на здравеопазването взима мерки. Има призив за доброволци. Очакванията са заетостта на леглата да не надхвърли 60%. Мисля, че следващата седмица, нещата ще тръгнат в по-добра посока”.

По думите му към момента няма област, която да приближава зона 4 спрямо класификатора на Министерство на задравеопазването.

„По мое мнение процентът на починалите пациенти, хоспитализирани с COVID-19 е висок. Самата болест е такава, че има много висока смъртност. И именно това е причината от самото начало на епидемията да се обръща голямо внимание на този епидемичен процес”.

Така бившият директор на УМБАЛ "ПИРОГОВ" д-р Спас Спасков коментира в студиото на „Здравей, България”, анализа „Индекс на болниците”, който показва, че 18,3 процента е смъртността сред хоспитализираните пациенти с COVID-19 за миналата година.

„COVID е опасна болест, аз винаги съм го казвал. До болница стигат най-сериозните случаи, което не ме изненадва”, посочи от своя страна и математикът проф. Николай Витанов.

Двамата се обединиха около тезата, че освен смъртността на заболелите с COVID-19, се е повишила и общата смъртност, което показва, че тази болест влияе изключително много за леталния ѝ изход.

Дете с травма на главата чакаше на регистратура повече от допустимото

Дете с травма на главата е било принудено да чака за „регистрация” в Спешното отделение в Пловдив. Това твърди бащата Петър Янев.

„Живеем е едно село близо до Пловдив и реших да транспортирам сина си със собствен превоз, защото практиката е показала, че линейките се бавят. Докато пътувахме детето беше доста изтощено – трудно се държеше на краката си и трудно комуникираше.”, разказва той.

По думите му той изчакал няколко минути, след което отишъл на регистратурата и помолил да бъде насочен към спешен кабинет.

„Дамата там не си направи труда дори да стане от стола, за да погледне детето, което е по-нисичко и не се виждаше от позицията ѝ зад регистратурата. След това бях попитан за ЕГН-то на детето”, посочва Янев.

След това насочили бащата и детето към спешния кабинет, където имало много чакащи.

От болницата твърдят, че според записи от камерите семейството е стояло 6 минути в здравното заведение, след което си е тръгнало.