Тепърва ще става ясно какво се крие зад казуса "Булгаргаз", но едно е ясно - зад случващото се в родната енергетика прозират чужди геополитически интереси. Това каза в ефира на "Твоят ден" Румен Гечев от БСП.

"Българската енергетика е жертва на геополитическия сблъсък между САЩ и Русия. Управляващите през последните години ни докараха до там, че да трябва да понасяме щетите от това противопоставяне. Кой ни е виновен, че провалихме "Южен поток"?

Кой е виновен, че предишните управляващи нарушиха договора с Гърция и забавиха интерконекторната връзка?", коментира той и добави, че е нужно България да заеме по-трудова и ясна позиция във връзка с геополитическото напрежение.

Гечев обърна внимание и на темата за "Белене". БСП настоява проектът да се реализира, добави той.

"Проектът присъства в коалиционното споразумение и касае нови ядрени мощности. Развивайки ядрената енергетика, България ще може да усвоява и европейски средства. Реакторите в Белене стоят в калта, а можеха да донесат стотици милиарди приходи, особено при тези цени на тока. Нямаше да имаме и такива цени на електроенергията в страната, а щяхме да печелим. Но ГЕРБ държат двата сандъка с реакторите, където са вложени 3 милиарда лева. Няма друга такава държава", коментира още Гечев.

По думите му, ако БСП не срещне подкрепа за проекта "Белене", партньорите от управляващата коалиция ще трябва да обяснят доводите си против. Темата обаче няма да бъде причина за разпад на коалицията, категоричен е Гечев.

Ако не е ток, ще е COVID

Рано е за оптимизъм за разхлабване на мерките у нас. Това каза в ефира на "Твоят ден" акад. Богдан Петрунов от Българската академия на науките. По думите му, без масова имунизация и преболедуване, не може да се говори за отмяна на противоепидемичните ограничения.

"Не трябва да се отпускаме в борбата с вируса. Въздържам се от прогнози, че пандемията е към своя край. Няма как това да се случи, ако поне 80 на 100 не са ваксинирани в световен мащаб. Европа върви добре в това отношение, но държавите в Африка са с имунизационни нива под 10%. Това създава предпоставки за възпламеняване на нови огнища на вируса и нови мутации", обясни той.

Подвариантите на Омикрон – кой от кой е по-опасен

Експертът беше категоричен, че е напълно възможно новите варианти на коронавируса да са много по-опасни от предходните, а не обратното.

"Важно е да се знае, че бустерната доза повишава с 20% качеството на неутрализиращите тела в организма при Омикрон. Двете дози например не повишават защитата повече от 50%. Бъдещето на вируса е да бъде принизен до нещо подобно на грипа, с ежегодна ваксинация срещу него", коментира още акад. Петрунов.