Франция е първата страна в ЕС, която започва прилагането на лекарство срещу COVID-19. Повече от 10 хиляди дози ще бъдат разпространени в аптечната мрежа, като лекарството е с приоритет за рисковите групи хора и такива със съпътстващи заболявания.

Идеята на френското правителство е то да се използва първоначално за лечение на коронавируса, а по-късно и като превантивно средство. На този фон Франция стартира и първия етап от общо два за разхлабване на противоепидемичните мерки.

Отпада носенето на маски на открито. След две седмици ще отворят и нощните заведения.

Няма да има ограничение и в броя на посетителите на културните събития. По-леки мерки се въвеждат и в училищата. Броят на новозаразени в страната обаче остава висок- над 400 хиляди души за 24 часа.

130-метрова яхта е новата придобивка на Джеф Безос

Сривът на фондовата борса засегна и най-богатите. Джеф Безос, Марк Зукърбърг, Бил Гейтс и Илон Мъск заедно внезапно „обедняха“ с над 50 млрд. долара. Разпродажбата на фондовите пазари доведе до спад на цените на американските технологични гиганти.

През януари борсата Nasdaq в Ню Йорк отбеляза най-големия си спад след пандемията. От историческия си връх в средата на ноември 2021 г. Nasdaq се е сринал с 14,3%. Цените на акциите на американските технологични компании паднаха значително, съобщават тамошните медии.

Но това не попречи на Безос да разгоби мост в Ротердам, за да излезе новата му 130-метрова яхта от града.

Съдът може да се похвали с 40 метра височина

Ротердам ще премахне централната част от исторически мост заради новата яхта на Джеф Безос. Огромният плавателен съд е висок 40 метра и не може да мине под моста, за да излезе от корабостроителницата.

Смята се, че Безос си е построил най-голямата суперяхта в света. Дължината ѝ е близо 130 метра.

Мостът, който жителите на града наричат Де Хеф, е първата възстановена забележителност в Ротердам след Втората световна война. Той има статут на паметник. Разходите по разглобяването и възстановяването на съоръжението ще бъдат покрити от собственика на Amazon.