„Да има или да няма зелен сертификат е функция на резултатите, които постигаме и на животите, които губим всеки ден. Когато бройките покажат, че проблемът отшумява, първото, което ще направим е да премахнем зеления сертификат”.

Това заяви председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание доц. Антон Тонев.

„Всяка вълна е различна. При всички наложени мерки ние губим човешки животи всеки ден. Представете си, ако нямаше мерки колко щяха да са.”, коментира той.

„Личното ми мнение е, че трябва да има мерки, към които обществото трябва да се стреми, защото това ще бъде стимул то да се ваксинира”, добави Тонев.

Случаят във Враца – коментарът на доц. Тонев

Той коментира и трагичния случай в Спешното отделение във Враца, при който жена загуби живота си на рецепцията на болницата в града, пред очите на детето си, докато чака да й бъде оказана лекарска помощ.

„Наредбите са разписани правила, които трябва да бъдат спазвани. Необходимо е да имаме достатъчно кадрово обезпечение на подготвени кадри.

Едно от първите неща, което излезе е, че медицинската сестра, която е излязла, е с много малък опит.”, каза председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

„Трябва да поставим реално въпросите и проблемите на дневен ред. Необходима е да намерим причините защо в София има кадри, които работят на ръба, а в по-малките населени места какво не достига – дали са условия на труд, дали е недостатъчно заплащане и т.н.”, посочи той.

Имаме ли добри кадри в болниците

Според него стандартът за спешен триаж е много добре разписан, но кадрите трябва да бъдат обучени и той трябва да се спазва.

„Има назначени и допълнителни изследвания, които да покажат дали самото състояние на жената е можело да бъде предотвратено.”, заяви още Антон Тонев.

Той коментира и дали ще има компенсации за болниците заради високите цени на тока.

„Има решение на Министерския съвет за това да се поеме до 75% от разликата между цената на борсата за „ден напред” и цената, която е била миналия юни, като тази помощ не надвишава 250 лв. При цена около 400 лв., ако извадим 250 лв. цените слизат под 200 лв. на мегаватчас като тази помощ ще бъде получена автоматично в сметките за януари.”, посочи Тонев.