„Зеленият сертификат за България ще бъде необходим още, предполагам около 1 месец”. Това заяви пред медиите професор Радка Аргирова, която е съветник на премиера по въпросите на пандемията от COVID-19. 

По думите ѝ пикът на петата вълна ще бъде достигнат към 8-10 февруари. „При 11 хиляди заразени не може да бъде премахнат зеленият сертификат. Когато обаче този брой намалее, ще спадне и заболеваемостта. А тогава ще спадне и показателят, по който решаваме какво да направим – броя на интензивните легла. Когато този брой намалее, ще отпадне и зеленият сертификат”, подчерта тя.

„Ваксинирането продължава, а и самият характер на варианта Омикрон дава по-малко усложнения. Този вариант протича по-леко”, категорична е тя.

Ще си отиде ли зеленият сертификат

„Зеленият сертификат ще остане само там, където има голямо струпване на хора, или ще има ограничения в броя на посетителите. Никой няма намерение да тормози хората, но това се налага”, подчерта професор Аргирова и допълни, че ваксинацията към момента е доброволна и здравните власти особено държат на това.

44-годишна жена почина пред Спешно отделение

Мъжът на починалата 44-годишна жена пред Спешното отделение във Враца разказа подробнопред медиите какво се е случило във фаталния ден. Окръжната прокуратура в града се самосезира по случая. Предстоят разпити на свидетели, дежурните медицински лица, както и последователността на техните действия. 

„При пристигането, когато помолих за помощ, ми поискаха личната й карта, за да я регистрират. Казах, че е в колата.

Започнах да я търся, но не я намерих. Казаха ми, че не може без документ, върнах се до колата и я открих в чантата на жена ми.

В момента, в който дойдохме, тя трябваше да бъде приета. Може би е по-добре, че очевидец е заснел станалото, защото иначе никой нямаше да повярва, че се случват подобни неща в болниците – как умират хора заради липса на лична карта.

Това губене на време коства човешки животи.”, каза Николай Витанов.

По думите му жена му се почувствала зле внезапно.

„Имаше затруднено дишане. Обадихме се на 112.

Казаха ми да ѝ премеря температурата. Видимо нямаше такава, изглеждаше ми студена. Попитаха ме не може ли аз да я закарам до Бърза помощ. Преди да стигнем в Спешния център вече почти не можеше да говори.”, поясни мъжът на починалата.