Посланикът на Русия у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова с ексклузивен коментар пред медиите за ескалацията на напрежението и информациите, че страната се готви да нападне Украйна. Тя обясни и какво точно означава искането на Москва НАТО да се върне към границите си от 1997 г. и как това засяга България.

Посланикът засегна и темата с газовите доставки и възможността за енергийна криза у нас след налагането на санкции срещу Русия.

„Прекият въпрос е свързан с истерията, която се нагнетява в медиите, че Русия е събрала сили и по тайни пътеки се промъква към Украйна. Украинският президент вече каза, че не вижда никаква заплаха, секретарят на съвета по сигурността на Украйна смята, че няма опасност.

Каква е ситуацията в другия лагер

Но въпреки това САЩ и Англия, преди всичко НАТО, усилено въоръжават Украйна, предавайки смъртоносно оръжие – нещо, което е изключително небезопасно за в бъдеще”, каза тя за напрежението по оста Русия - Украйна.

По думите на Митрофанова някой се опитва да провокира, ако не война, то някакви военни действия, след което може да има „много сериозни санкции”.

„Русия смята за неприемлива дори мисълта за война с Украйна. Бих искала да обясня на гражданите на България, че не става въпрос изобщо за Украйна.

Става въпрос за построяването на европейска система за сигурност. Украйна се използва като предлог за напрягане на обстановката и ако разгледате историята – и вие, и европейците чудесно знаете, че Украйна и Грузия бяха една червена линия за Руската федерация, след която последва този отговор.”, коментира още тя по темата.

Ценна ли е за Русия Украйна

„Важно е да се постави основният въпрос – за какво ни е на нас Украйна? За какво ни трябва да започнем война срещу Украйна? Какъв е смисълът?

Какви задачи ще решим с тази война? Никакви задачи не решаваме. Украйна е наш съсед.

Ние трябва да живеем мирно с тях. Какво може да стане според мен днес?

Може да стане някаква провокация. Провокация по отношение на Донецка и Луганска република.”, добави Митрофанова.

„Ние сме срещу членството на Украйна във враждебен на Русия блок. Затова – това е една демонстрация на сила, за да се успокоят онези, които биха искали да провокират нещо в Украйна.”, категоричен е посланикът на Русия у нас.

Относно искането на Москва НАТО да се върне към границите си от 1997 г. Митрофанова обясни, че това не засяга България, тъй като няма бази или стратегически настъпателни оръжия у нас.