На днешния ден православната църква почита паметта на Св. пророк Данаил, чието име в превод означава „Божи съд“.

Св. Данаил е живял по времето на вавилонския цар Навуходоносор. Царят сънувал странен сън, който смутил покоя му, но в мига, в който се събудил не помнел нищо.

Дни наред след това царят се чувствал странно и за да се почувства по-добре повикал най-известните гадатели и тълкуватели на сънища.

Той им споделил това, което помни от съня и им разказал как се чувства. Поискал да узнае какво се крие зад съня му и как може да се разтълкува това, но никой не могъл да му помогне.

Данаил помолил Бог да му помогне, за да не умре

Навуходоносор се разгневил и осъдил на смърт всички вавилонски мъдреци. Застрашен от такава участ, бил и Данаил заедно с други трима – Ананий, Азарий и Мисаил.

Данаил поискал няколко дена отсрочка, за да се опита да се справи със задачата. Той помолил Бог да му помогне да разкрие какво означава царският сън и молитвите му били чути.

В съня си Данаил чул думите на Бог, които му разкрили какво точно е сънувал царят и какво означава това.

Сънят предсказал падането на много царства и началото на вечното царство, което трябвало да се открие след появата на Иисуса Христа – царството на Христовата истина и благодат.

Данаил отишъл при Навуходоносор и му разказал какво точно означава сънуваното от него.

Царят останал поразен от думите му и му предложил една от най-важните длъжности – началник на всички вавилонски мъдреци. Останалите двамата другари на Данаил също били пощадени.

Днес празнуват всички с малки деца или чакащите да родят

Днес, спазвайки традицията на православната църква празнуват всички жени, които наскоро са родили или им предстои да раждат.

Задължително е на трапезата да се постави питка, част от която трябва да се раздаде. Така хората се молели не само за здраве, но и следващата година да е плодородна.

На днешния ден празнуват всички, които носят имената Данаил, Даниел, Даниела, Данко, Анани и Данаила.