Медицинските специалисти, които вчера започнаха протеста си с искане на по-добри условия на труд и по-високо заплащане, разпънаха палатки и пренощуваха в тях.

Палатковият лагер се намира точно пред Министерски съвет, като крайната цел на медиците е да бъдат приети и изслушани и да се обсъдят начините за постигане на исканията им.

Чака се среща с Бойко Борисов

Сред участниците е и Мая Илиева, която е лидер на Синдиката на медицинските специалисти. По думите й тази нощ в палатките са останали да нощуват около 15 души.

Очакванията за днес са министър-председателят Бойко Борисов да ги приеме, но все още няма яснота дали и кога ще се случи това.

Мая Илиева изтъкна, че планират да останат в палатковия лагер, докато бъдат приети и получат категорични обещания какво ще се промени в условията им на труд.

Тя заяви, че всички участници в протеста са търпеливи и могат да чакат и нямат притеснения колко време ще отнеме това.

Настояванията са КТД да стане задължителен

Сред исканията на протестиращите е заложената точка колективните трудови договори (КТД) да станат задължителни за всички.

По думите на Мая Илиева много от работодателите изобщо не подписват КТД и така той се обезсмисля.

Тя даде пример от нейната практика и разказа как за последните няколко години е договаряла КТД, но директорите на болниците го игнорират и нищо не се случва.

Решение на този проблем Илиева намира със задължаването на директорите на болници да подписват именно тези договори.

Лидерът на Синдиката на медицинските сестри изтъкна, че не вярва на никой от управляващите, а не само на здравния министър Кирил Ананиев. За изминалите 10 месеца не се е променило нищо и това е причината за протеста.

Илиева обясни, че в някои болници има увеличение на работните заплати на медицинските сестри, но това е за сметка на допълнителното материално стимулиране. Така, по думите ѝ, на някои места дори се получават по-ниски възнаграждения.