Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви в ефира на NOVA, че не се очаква водна криза в други градове.

Нено Димов поясни, че основната отговорност за водоснабдяването носят местните ВиК дружества, които трябва да управляват разумно ресурсите си.

МОСВ няма правомощия да налага воден режим, а от друга страна ВиК дружествата нямат задължението да информират министерството за това, че водата в даден язовир е намаляла критично.

Това поражда ситуации, като тази в Перник и безводието обхванало цялата област.

Общините имат 3 години, за да вземат мерки за мръсния въздух

Министър Димов коментира и ситуацията с мръсния въздух, която е тревожна не само в столицата, но и в редица други градове в страната.

Той заяви, че ако в срок от три години общините не изпълнят заложените цели по отношение на чистотата на атмосферния въздух, ще се налагат различни санкции.

Нено Димов коментира и новината за заловения боклук от Италия, за който се предполага, че е бил предназначен за изгаряне у нас.

В МОСВ няма постъпило искане, нито издадено разрешение за внасяне на боклук от Италия, заяви министърът.

Той подчерта, че България е една от страните, които горят най-малко горива, получени от отпадъци и единствената, въвела ограничение за внос.

Хасково с нови електрически автобуси

Министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на община Хасково Станислав Дечев и управителят на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД Йордан Панев подписаха договор за обществен електротранспорт в общината.

Общият размер на инвестицията е 6 млн. лв., като Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) осигурява 5 млн. лв.

С изпълнението на проекта ще се подобри състоянието на атмосферния въздух в община Хасково чрез намаляването на нивата на фини прахови частици и азотни окиси.

Предвижда се да бъдат закупени 5 нови електрически автобуса и 6 зарядни станции, както и да се изгради необходимата инфраструктура за електрозахранване.