Жителите на Перник и всички околни населени места, които са засегнати от водния режим, излизат на протест на 20 ноември от 9:30 часа.

Мястото, на което хората са планирали да изразят недоволството си, е пред сградата на местното ВиК дружество.

Припомняме, че след редица предупреждения за ниските нива на водата в язовир „Студена“ се стигна до крайната мярка с режим на водоподаването, което може да продължи и до пролетта на идната година.

Взетите мерки са ненавременни и неадекватни

Надежда Димова, която е част от инициативния комитет на организаторите на протеста, заяви пред БНТ, че основната причина за създалата се водна криза и породеното от нея обществено недоволство, е че не са били взети навреме адекватни превантивни мерки по отношение осигуряването на алтернативно водоснабдяване за областния град.

Надежда Димова изтъква, че обществеността е била не само подведена, но информацията, която е подавана е на момента непълна и според нея в този случай е имало информационно затъмнения, което не е позволило да има диалог и реално обсъждане на проблемите и начините за разрешаването им.

В тази връзка от МОСВ има уверение, че се обмислят различни варианти, които да осигурят алтернативни източници на водоподаване на региона.

В момента се проучва как може да се използват ресурсите на язовир „Долна Диканя“, чието състояние и обем са в добри граници.

Има опасност водата да свърши още тази година

Димова посочи, че според нейните наблюдения местното ВиК дружество не спазва стриктно обявените часове за пускане и спиране на водата.

Тя допълни, че от страна на ВиК дружеството не се спазват обявените часове в които водата ще се спира.

По нейни данни също така има реална опасност водата в язовир „Студена“ да свърши още в края на декември тази година.

Протестиращите граждани ще настояват за среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов, както и с областния управител на Перник Ирена Соколова и директора на „ВиК-Перник“ Иван Витанов.

На тези срещи те очакват да получат категорични и конкретни отговори на въпросите си, както и да бъдат посочени виновници за водната криза.