Специализирана полицейска акция на МВР завърши с разбиването на престъпна група, която се занимавала с изготвянето и разпространението на неистински документи.

Още в началото на месец февруари 2019 година, към органите на реда постъпва информация за лицата, които в последствие са задържани.

В хода на предприетото разследване служителите установяват добре структурирана и активна организирана престъпна група, работила в две направления – изработване на неистински документи и изработване на неистински парични знаци.

Групата е действала на територията на цялата страна, като всеки от членовете ѝ са имали ясно разпределени задачи за намирането на клиенти, изготвянето на желаните от тях документи и предаването им.

Специализираната операция е проведена на 15 ноември и е обхванала териториите на София град, Варна и Кюстендил.

Задържани са шестима участници в престъпната схема. Една част от задържаните са имали по-маловажна роля и са изпълнявали ролята на куриери.

Всички задържани са с криминални досиета, трима са излежавали присъди, а единият от тях – в затвор в Германия за фалшиви банкноти.

Претърсени са 12 различни адреси, 7 моторни превозни средства и са извършени 11 обиска.

Иззети са огромен брой документи и печати на МВР

Иззети са голямо количество готови неистински документи, български паспорти, подготвяни за подмяна на титулната страница, топъл печат с изображението на герба на България.

На електронен носител са открити и печати на пътна полиция на всичките 28 областни дирекции, неистинска банкнота с номинал 100 евро.

Там на място, в работен режим, е задържан и един от участниците в групата.

Изготвяни са от дипломи за основно, средно и висше образование, лични карти, шофьорски книжки и паспорти, до почти цялата палитра от документи, използвани от административните институции в страната.

За целта е имало и ценоразпис в зависимост от количеството, качеството и типа на искания документ.

Например – за международен паспорт и лични карти сумата била 600 лева, за свидетелство за управление – 300 лева, диплома за основно образование струвала 180 лева, за средно – 250 лева, а за висше – до 650 лева, неистински акт за раждане достигал до 150 лева.

Клиентите – основно от Балканите и мигранти

Установено е, че основните клиенти на престъпната група са граждани на Северна Македония, Албания и Косово, но наред с тях имало и такива от арабски и азиатски произход, съответните документи били ползвани най-вече на територията на ЕС. Една не малка част от хората, търсели фалшиви документи, са били мигранти.

Групата е специализирала в изработката най-вече на лични документи. Конфискуваните пластики били толкова качествени и детайлни, че няма как да се разпознае, че са фалшиви без извършването на специални тестове.

Задържаните са привлечени като обвиняеми, на трима от тях Специализираният съд е наложил мярка „задържане под стража“, един е под „домашен арест“ заради влошено здравословно състояние, а на друг е наложена мярка „парична гаранция“.