Безспорно една от най-обсъжданите теми през последните няколко месеца, а и не само, е въпросът свързан с Гражданска отговорност 2022.

Прави ни силно впечатление, че голям процент от гражданите, които са собственици на превозни средства, непрестанно задават въпроси, а точни и ясни отговори не успяват да получат.

В тази статия ще се постараем да обясним колкото се може по-подробно всичко относно задължителната застраховка Гражданска отговорност за идната 2022 година и какво трябва да знаете за нея.

Сигурни сме, че ще успеем да отговорим на голяма част от питанията ви и в следствие на това ще се чувствате повече от уверени тогава, когато ви предстои да взимате важни решения, свързани с това на коя компания всъщност да гласувате доверие.

Какво представлява Гражданска отговорност

Всеки от вас, който чете това и е притежател на превозно средство, е наясно с това какво представлява застраховката Гражданска отговорност, както и какви са ползите от нея.

Разбира се има и хора, на които за пръв път им предстои да се възползват от услугата и нямат почти никакви познания, тъй като от скоро са шофьори.

Ще започнем от това, че Гражданската отговорност е една от най-разпространените услуги сред автомобилистите.

Според направено социологическо проучване приблизително 83% от гражданите се доверяват на различните компании в страната и се възползват от сключване на договор за Гражданска отговорност.

Какво се случва, ако нямате гражданска отговорност

Още през 2016 година влизат в сила нови правила за Гражданската отговорност, според които превозни средства без валидна полица, следва да бъдат служебно дерегистрирани.

Ако се нуждаете от по-конкретна информация или имате нужда да се консултирате с професионално лице относно този въпрос, ние ви предлагаме да се свържете с експертите от застрахователната платформа SmartIns.bg.

Това е една от иновативните застрахователни платформи в страната, чиято основна цел е да се подобри значително преживяването на българите и те да се чувстват по-спокойни и лишени от ненужни тревоги, когато става въпрос за застраховане на имуществото, автомобила и здравето им.

Трябва ли ви ГО, ако не управлявате автомобила си

Истината е, че няма абсолютно никакво значение дали сте активен шофьор или влизате в колата единствено тогава, когато ви се налага – във всеки от случаите сте длъжни да имате сключена Гражданска отговорност.

Сред основните ви задължения е да поддържате валидна полица. Ако искате да се лишите от подобно задължение, то изискването е вашето превозно средство да бъде свалено от отчет, което значи да бъде спряно от движение.

Задължителна ли е ГО при автомобил, който не е в движение

Този въпрос произтича от предходния и до известна степен ние вече ви дадохме отговор на него. За да бъдем обаче колкото се може по-ясни и конкретни, ние ще се обосновем повторно.

Ако вашето превозно средство е в техническо състояние, което не позволява да бъде управлявано, то отново сте задължени да поддържате гражданска полица.

Нито една повреда или ремонт, от какъвто и да е характер, не са причина застраховката ви да отпадне. Единствено това може да настъпи, ако автомобилът ви бъде дерегистриран.

Възможно ли е вашата ГО да бъде прехвърлена на друг автомобил

Това е друг много често задаван въпрос и сме сигурни, че отговорът ще бъде наистина полезен за не малка част от хората в обществото. Истината е, че това няма как да се случи.

Не може да прехвърлите застраховка, която вече сте сключили, към друг автомобил. Това правило е валидно дори тогава, когато собственикът на превозното средство бъде променен.

Основната функция на Гражданската отговорност е да покрие отговорността на човека, който ползва автомобила, без значение дали става въпрос за собственик или друго оторизирано лице, на което му се дава право да го управлява.

Що се отнася до задължителната полица, тя следва да бъде сключена с автомобила, а не със собственика, който се води по талон.

На мнение сме, че това са едни от най-често задаваните въпроси и сме абсолютно убедени, че отговорите, които споделихме с вас, ще ви бъдат наистина полезни.

Съветваме ви да мислите трезво и разумно при избора на застрахователната компания, от чиито услуги възнамерявате да се възползвате през идната 2022 година.