Над 65 млрд. лева е бюджетът на държавата. Ръстът на МРЗ ще струва 700 млн. лева.

Това е един 1% от всички разходи. Това обясни Любослав Костов от КНСБ.

“Очевидно мнозинство за изтребители има, но няма за увеличение на заплатата. Никой не излиза обаче да обясни как хората ще си посрещнат сметките.”, заяви Костов.

“Това не са наши измислици. Въпросът е не какво можем да си позволим, а какво искаме да си позволим – дали хората да оцелеят, или да поискаме още Ф-16.”, каза и Ваня Григорова от КТ “Подкрепа”.

Синдикатите с протестно автошествие в София

“Пари има! Въпрос на политически консенсус е дали ще ги дадем за пенсии, за заплати, или за изтребители. Приоритетите на хората не са изтребители!”, категоричен бе Костов.

Заради ниско заплащане се наблюдава текучество на хора от определени сектори, казват още синдикатите. От януари до октомври 31% от служителите в Националния статистически институт са напуснали работното си място.

“Има държавни служители, които получават 730 лева брутна заплата”, каза Григорова, като даде за пример Агенцията по “Кадастъра”, на които  са нужни 2 млн. лв. от бюджета за увеличение на заплатите.

“Това са жълти стотинки на фона на един държавен бюджет”, категорична бе Григорова.

Ще ходим ли на избори съвсем скоро

Разчитам посланието на Асен Василев, че ПП искат да отидем на избори. Така Румен Гечев от БСП отговори на Асен Василев. В четвъртък вечерта съпредседателят на ПП заяви в интервю за националната телевизия, че БСП не е техен потенциален партньор.

„Нещо се е случило в „Промяната” към края на деня. През деня говорих с колеги и ставаше дума за това, че трите партии от предишната коалиция трябва да правим всичко възможно да се държим в пакет – ПП, БСП, ДБ, тъй като това би помогнало в хода на преговорите и с другите партии”, заяви Гечев.

Сега разчитал думите на Асен Василев като послание. „Ако това е мнението на ПП, те не искат да се състави правителство, а да отидем на избори. Само с ДБ няма как да формират правителство”, каза Гечев.

Той отхвърли възможността БСП да подкрепи кабинет с третия мандат, в който участва ГЕРБ, ДПС или „Възраждане”.

От БСП щели да продължат да полагат усилия сега, тъй като най-важната задача на този парламент е да приеме бюджет за 2023 г.

„Продължаването на бюджета за 2022 г. означава замразяване на доходите, на пенсиите, на покупателната способност. При инфлацията, която се очаква, общините и държавните институции няма как да издържат така”, заяви Гечев.