Талибаните забраниха на жените в Афганистан да посещават увеселителни паркове.  Решението е на Министерството за поощряване на добродетелите и борба с порока.

Откакто Талибаните си върнаха контрола в Афганистан през миналата година, те задължиха жените да покриват лицата си и им забраниха да излизат от домовете си, без да бъдат придружавани от свой роднина-мъж. Въпреки това, някои жени нарушават това правило, а на други все още се позволява да работят в държавните институции.

Западът нееднократно предупреди талибаните, че ако искат да имат шанс управлението им да бъде признато по някакъв начин, трябва да променят отношението си към жените.

"Когато майка доведе детето си в някой парк, тя трябва да бъде допусната вътре. Тези деца преживяха твърде много, това е град, опустошен от война, трябва да си играят и да се забавляват.

Помолих ги да ни пуснат вътре, но те не се съгласиха. Сега трябва да се върнем у дома.", каза Мансума, жителка на Кабул.

Русия отстъпва от Херсон

Руската армия е дала повече от 100,000 жертви и ранени от началото на инвазията в Украйна. Това заяви началникът на американските въоръжени сили Марк Мили и допълни, че броят на загубите от страна на Киев най-вероятно е подобен.

Ако информацията бъде потвърдена, то това е най-високият брой жертви на войната, съобщавана до момента.

В същото време, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че боевете в източната част на Донецк са по-ожесточени от всякога, но по думите му украинските сили постепенно напредват.

Във вечерното си видеообръщение обаче Зеленски каза, че няма да даде повече детайли относно ситуацията на бойното поле, защото „отказва да храни врага с подробности за предприетите от украинските сили операции”.

На пето място сме в Европа по трафик на хора

България е на пето място в Европа по трафик на хора. Мигрантите са една от най-уязвимите групи.

Важно е служителите, които работят по линия нелегална миграция, да бъдат обучени, за да се справят по начина, по който обществото очаква. Това коментира в предаването „Социална мрежа” Антоанета Василева, която е първи вицепрезидент на експертната група за борба с трафик на хора.

„България няма много идентифицирани жертви на трафик. Мигрантите са уязвими, тъй като не знаят езика, не знаят какви са законите в нашата държава и не знаят какви са възможностите за работа. Така стават лесна мишена за трафикантите.", коментират още Василева.