Равносметката от срещата между ГЕРБ и „Продължаваме Промяната” е положителна. Това коментира Даниел Лорер, според когото ПП е успяла да извади формацията на Бойко Борисов от калната предизборна реторика.

Започнали да ги „притискат” да мислят наистина за проблемите на хората и решенията, предложени от „Промяната”.

„Видяхме нещо много положително. ГЕРБ се разходи по материала на „Промяната” и каза, че всичко им харесва, стига да има пари в бюджета.

Най-интересното беше, че май-постигнахме и втори успех вчера. Ако мога да интерпретирам мистериозното изказване на Борисов, той май ни подкрепи за идеята да декларираме пред служебното правителство, че трябва да внесе бюджет.”, каза още той.

Дали последните събития около ПП и ГЕРБ са стъпка към сътрудничество, Лорер отговори:

„Опазил Господ да е стъпка към каквито и да е било коалиционни преговори. Изолацията на ГЕРБ стана ясна от ден първи.

Отне им три дни да си изберат председател на Народното събрание. Но ние много ясно заявихме, че проблемите на хората за нас са номер едно. Ние сме конструктивна опозиция и ще си говорим с всеки, включително и с тях.”, уточни още депутатът.

Лорер отново посочи категорично, че коалиция с ГЕРБ „Продължаваме Промяната” няма да направи и първият мандат няма да получи подкрепа от тях.

„Ако нашият Национален съвет реши - с втория мандат ще предложим правителство на малцинството с въпросните политики. Участие на ГЕРБ в правителство на „Промяната” също е немислимо”, уточни още той.

Той отрече в ПП да има фракции около отношенията с ГЕРБ.

„Нито частично, нито изцяло „Продължаваме Промяната” ще подкрепи каквито и да е формации на ГЕРБ. По отношение на подкрепата за ГЕРБ нямаме никакви двоумения нито вътрешни дискусии дали трябва да ги подкрепим, или те нас, за да сглобим някаква коалиция”, подчерта Лорер.

С групата на „Демократична България” Лорер обясни, че ПП има много голямо покритие на ценностите. За момента обаче нямало структурирани разговори за втория мандат с тях.

„Убеден съм, че и с ДБ, и с вероятно още формации в парламента ще има разговори.”, добави депутатът.

Консенсус между ГЕРБ и ПП – от другата страна

Между преобладаващата част от партиите трябва да има консенсус по отношение на това как да изглежда един бюджет. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

„Вижте разговорите вчера. Разминаванията по отношение на макроикономическите показатели, по отношение на прогнозите са в размер на десетки милиарди." - каза Дончев

Ще бъде ли внесен бюджет при тази ситуация

По думите му „внасянето на бюджет е ексклузивен ангажимент на кабинета, бил той служебен или редовен”. Дончев уточни още, че парламентът не може да задължи правителството да го направи.