„Благодаря за приетата покана за провеждане на публична и конструктивна среща. Предложихме тази среща с ясното съзнание, че двете най-големи парламентарни групи са натоварени с най-много очаквания.

И двете партии трябва да имат възможност за диалог в парламента, на подобна публична среща и да търсят постигане на базов консенсус по различни приоритети.”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Диалог между ГЕРБ и ПП – какъв е духът на разговора

Тя смята, че е редно да приключи противопоставянето на предизборните кампании и да се търсят възможности за консенсус.

„Готови сме да водим диалог по определените от вас като значими точки и политики, както и се надяваме, че сте се запознали с нашите приоритети в нашата предизборна програма за управление. Според нас е редно в максимално широк консенсус да търсим възможности България да се възстановява от кризите.”, обърна се към ПП Атанасова.

От ГЕРБ, уточни Атанасова, биха искали срещата да е начин за показ пред обществото, че може да се говори без опорки, клишета и заклинания, а конструктивно, ясно и конкретно.

Създаването на Комисия по конституционни въпроси, уточни тя, е знак, че от ГЕРБ са готови да водят конструктивни разговори по отношение на истинска правосъдна реформа.

От партията на Борисов били съгласни и с мярката на ПП:

"Продължаване на програмата за следучилищни занятия за спорт и изкуства”.

По темата за здравеопазване всички трябвало да се ангажират, защото „през последните дни въпросът със заплащането на труда на българските медици, сестри и санитари, е достигнал точка, в която те обявяват протести”.

„Този въпрос очаква решение на политиците, а ми се струва те да започнат да мислят и като държавници”, добави Атанасова.

Ще има ли консенсус относно заветната точка 6

„При всички положения ще намерите консенсус по отношение на точка 6 - таван за цената на тока за българския бизнес. Но в друг размер – над 200 лв. И това е проектът на решение, който днес ще обсъдим на извънредното заседание на парламента”, каза още Атанасова.

Тя уточни, че отдавна настояват за такава мярка. Както и за такава - битовите потребители да останат на регулирания пазар.

Когато се говорело за разговори по политики, на Атанасова ѝ се искало да се поставят под внимание и други важни за страната теми:

„Темата за сигурността - тя не присъства в тези 16 приоритетни точки. Но темата за сигурността, мигрантския натиск е пряко свързана с темата за реформи, пряко свързана с отговаряне на изискванията за Шенген”, уточни председателят на ПГ на ГЕРБ.