След като наскоро стана ясно, че четири деца са с кожни изгаряния, след излагане на UV лампа в клас, днес нови проблеми излизат наяве. Учениците са в 3-ти клас, в училище в село Бистрица.

Лампата била дарена от родител вчера, след като децата от началния курс отново се върнаха в клас. Такъв тип уреди се използват за дезинфекция. Опитът да се опази здравето на децата обаче доведе до изгаряния.

Две от децата, които са били на първия чин, най-близо до лампата, са и с най-сериозни поражения. Вчера след училище те са били със силна болка в главата и очите. Другите две са пострадали по-леко, но са на медикаменти.

А самата UV лампа, според ръководството на училището, е била включена само около час в стаята. Според част от децата – в продължение на часове.

За сина на Гергин Станиславов първият учебен ден след дългата пауза бил изпълнен с еуфория.

„Прибра се в доста добро настроение, радостен. Вечерта след 23:30 часа се събуди, необичайно за мен, плачейки мъжки сълзи. Не можеше да си отвори очите, доста зачервен в лицето, съответно с изгаряния на кожата, изгаряне на очите, оттам възпаление, болки.”, споделя бащата на пострадалото дете.

Днес деца чакат на опашка

Деца чакат на опашка за измерване на температура. Видеоклип ни изпрати в „Моята новина” майка на първокласник от столично училище.

Жената твърди, че учениците чакат всяка сутрин на студа, по половин час, и обвинява ръководството в липса на организация.

На ден през устройството, което мери температурата, минават 300 деца. Устройството е едно, а температурата се измерва от медицинската сестра.

Конкретен случай в столичното училище

„Ние с моето дете дойдохме в 08:25 часа сутринта. Моето дете мина през термометъра в 8,40 часа.

Днес отвориха още един вход, намери се решение. Други родители се оплакаха, че децата чакат вътре и се получава струпване.

Затова децата бяха изкарани навън.”, разказа майката, подала сигнала.

От ръководството са намерили временно решение и апелират към родителите да водят децата си навреме на училище.

Къде точно е проблемът

„Децата започват в 08:30 часа. Необходимо е преди това време те да са на мястото си и готови за работен процес.

Вие сте свидетели, че децата закъсняват. Когато на ден минават по 330 деца, няма как да не се получи струпване, за което аз и ръководството съжаляваме.”, заяви директорът на училището Александра Топалова.

Учебното заведение няма нито финансова, нито физическа възможност за закупуването на втори апарат за мерене на температурата, тъй като сградата няма втори вход.