В най-добрия сценарий до август в България ще има 1,5 милиона ваксинирани срещу COVID-19. Това обясни пред медиите проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

Според настоящия разчет на Министерството на здравеопазването общият брой на ваксините до юли ще стигне за 750,000 души. Според проф. Кантарджиев това не е малко. Той, обаче е разговарял с директора на Изпълнителната агенция по лекарствата за това какви допълнителни количества могат да влязат в страната ни.

Много напреднала за регистрация била ваксината на AstraZeneca. А от нея България е заявила по-големи количества.

„В момента, в който имаме и AstraZeneca, нещата ще се увеличат. Засега количествата, които ЕК е заявила за България, са повече от това, от което имаме нужда.”, обясни проф. Кантарджиев.

Той е категоричен, че страничните реакции от ваксините срещу COVID-19 са същите, като страничните реакции от грипната ваксина. Попитан за руската ваксина и възможно ли е страната ни да я закупи, Кантарджиев обясни:

„За да бъде регистрирано едно лекарство в България, производителят трябва да подаде документи”.

Към този момент, обаче страната ни нямала нужда, защото ЕК е поръчала за България достатъчно.

Относно изборите, проф. Кантарджиев заяви, че е възможно да се проведат сравнително спокойно. И отново препоръча хората да спазват мерките дотогава.

Специалистът коментира и мъжкото хоро в Калофер.

„Хората се възмутиха. Отменят се олимпиади, състезания, в които са инвестирани милиони.”, каза Кантарджиев.

Ще има ли ваксини за всички

„Форма на справедливост ще има и крайното количество ваксини са разпределени за всички. Не е сигурно обаче, че получаваме абсолютно пропорционалния брой ваксини, които получават Франция и Германия.

Производителят предоставя продукта си първо на тези, които са платили най-много за него. Израел например дава по 30 долара. Това е причината ваксината да не достига към този момент“.

Това заяви категорично пред медиите имунологът проф. Андрей Чорбанов.

Той добавя, че доста арабски държави също са закупили ваксини на по-високи цени и ще получат количествата приоритетно.

„Производителите на каквото и да е не работят за спасение. Който им предложи най-висока цена – ще получи продуктите най-бързо.“, добави по темата проф. Чорбанов.

„Ваксинирането на 20 хиляди души дневно би било едно изключително голямо предизвикателство за здравната система в България. Към този момент такова нещо никога не се е случвало в страната ни. Едно такова действие предполага перфектна логистика, съобразена с качествата на отделните ваксини.“, казва специалистът.

Ще има ли България своя собствена ваксина

„Ние ще представим краен продукт, който може да бъде тестван на хора. Тогава ще е нужен ресурс за клиничните изследвания. Става дума за 10-15 милиона лева.

Всяка една такава инвестиция би била разбираема. Към този момент, обаче на пазара ще има много ваксини.“, казва Чорбанов.