„Този модел с аритметични мнозинства и коалиции е изчерпан. Време е да говорим за програми. Не е важно кой с кого ще управлява, а какви ще са приоритетите”.

Това заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид.

„ДПС има приоритети, ще ги предложим на всички политически сили и ще видим до кого ще бъдат приближени.”, каза още депутатът.

От Движението смятат още, че предстоящите избори са може би най-важните от 1989 г. насам.

„10-годишното управление на ГЕРБ оставя държавата с разградени институции, хората са настроени едни срещу други, институциите не работят. Държавата трябва да се гради наново, както след 1989 г.”, коментира Хамид Хамид.

Той е категоричен, че ДПС не е подкрепяло нито един от трите кабинета „Борисов”.

„Там, където сме гласували по предложение на управляващите, е било или за да утвърдим нашата Евроатлантическа теза, или да подкрепим идеи, залегнали в нашата програма, но предложени от управляващите”, заяви Хамид Хамид. И даде за пример данъчната политика и плоския данък.

През последните 30 години всички си измисляли митологеми за ДПС и с тях обяснявали защо няма да работят с Движението.

„После по коридорите ни гонят, по различни законопроекти искат да ги подкрепим. ДПС си има принципи, решения на своите колективни органи. Просто се създава една митологема, както срещу ДПС, така и срещу г-н Пеевски.

Всеки се опита да се покаже, мислейки си, че името на Пеевски продава в медиите”, коментира Хамид Хамид. Депутатът смята още, че президентът подпомага оставането на власт на ГЕРБ.

„Човекът, който подхвърли датата 28 март, сега поддържа ГЕРБ на власт”, каза Хамид Хамид.

Марешки с мнение за управлението и президента

"Не говоря безсмислени неща. Това за мен е един напълно безсмислен мандат.”

Така коментира управлението лидерът на политическа партия ВОЛЯ Веселин Марешки консултациите при президента Румен Радев във връзка с парламентарните избори.

„В правомощията на президента не е да прави промени в Изборния кодекс. В неговите правомощия е да насрочи дата за изборите.”, категоричен е той.

По думите на лидера на ВОЛЯ по време на консултациите президентът е обяснил, че неговите правомощия за подписване на указа за датата на вота изтичат на 26 януари.

„Президентът Радев поиска 28 март – сега иска по-късна дата. Кой му натиска копчетата, кой му дърпа конците.”, попита Марешки.

„Когато през декември беше обявена датата, знаете какви бяха резултатите от пандемията – много починали, ръст на заразените, затворихме държавата изцяло. Сега сме в средата на януари.

Коментар на варненския магнат за изборната дата

„Всичко върви към затихване. Здравните власти, които отговарят за тези проблеми, казват, че са готови за конституционно обявената дата – първата възможна – 28 март.

Трябва да говорим по същество. След като сме преживели едно затваряне и ситуацията е спокойна, е редно вота да се проведе на по-ранната дата. Единствено здравето и живота на хората има значение.”, посочи той.

Според лидерът на ВОЛЯ ако ситуацията с пандемията се влоши то най-логично би било изборите да се проведат на по-късна дата.

„Всички твърдят, че не сме малка партия. Така че съм спокоен и съм готов за изборите”, категоричен е Марешки.