Мнозинството от конгресмените в Камарата на представителите подкрепи инициативата за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Така той се превръща в първия президент в историята на САЩ, който ще бъде подложен на втора такава процедура - обвинен в престъпления от Конгреса.

Предложението беше подкрепено с 232 гласа за, 197 конгресмени гласуваха против, с което резолюцията беше приета. Идеята подкрепиха и десет негови съпартийци.

Гласуването продължава, но инициативата вече събра достатъчно гласове. Сега обвинителният акт ще отиде в Сената, където процедурата ще се превърне в съдебен процес. Ако бъде признат за виновен, Тръмп може да получи забрана да заема държавни постове.

Според графика на горната камара на Конгреса, обаче тя ще може да се занимае с въпроса за импийчмънта на Тръмп едва след като мандатът му вече ще е приключил.

Сенатът не възнамерява да обсъжда каквито и да било сериозни теми до 19 януари, а встъпването в длъжност на новия президент ще бъде на 20 януари.

Първият опит за отстраняване на републиканеца беше през 2019 г. Тогава Камарата на представителите гласува за импийчмънт, но контролираният от републиканците Сенат оправда държавния глава и по двете обвинения срещу него.

Малко след като стана ясен резултатът от вота, Тръмп пусна официално обръщение. Той изобщо не спомена импийчмънта и вместо за Републиканската партия, говореше за "своето движение".

„Насилието и вандализмът нямат никакво място в нашата страна и нашето движение. Саморазправата на тълпата е обратното на това, в което вярвам. Обратното на това, което представлява нашето движение.”, каза той.

Като заговорихме за държавни лидери

Българският премиер Бойко Борисов с ясни и точни препоръки за това как да се действа занапред.

"Ситуацията в България по отношение на разпространението на COVID-19 трайно се подобрява, основните тенденции вече са стабилни и ваксинацията срещу новия вирус върви при строга организация.”

Това бе докладвано на премиера Бойко Борисов по време на работно съвещание, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб, съобщиха от правителствената пресслужба.

„По отношение на заболеваемостта България е на 27-о място сред страните от ЕС и на 9-то място по смъртност. Добри показатели са в резултат от въвеждането на противоепидемичните мерки“, информира министър Ангелов.

Той подчерта, че в рамките на седмица броят на излекуваните е повече от три пъти по-голям от този на новите случаи.

До какво ще доведат добрите показатели

„Добрите показатели, които имаме, ни позволяват отново да започнат плановите операции. Има толкова много хора, които чакат за тях.

Сега, при тези данни, не е нужно да чакате и края на месеца, понеделник или вторник, пускайте заповед и информирайте хората за възобновяването им“, разпореди премиерът Борисов на здравния министър.