Най-новият и модерен завод на турската компания Одело Фабра за производство на предни и задни светлини на автомобили беше открит в индустриалната зона, разположена в покрайнините на Пловдив.

На тържественото събитие беше и премиерът Бойко Борисов, който преряза лентата в присъствието на редица официални гости, сред които и кметът на Пловдив Иван Тотев, народни представители, собствениците и служители на завода, както и заместник-кметът на града Стефан Стоянов.

България е привлекателна за чуждите инвеститори

Компанията избра България като място, на което да направи своята инвестиция поради редица причини.

На първо място е отчетено наличието на благоприятните условия за бизнес, както и наличието на квалифицираната работна ръка.

В София е изграден развоен център, в който работят над 40 инженери в областта на дизайна на предни и задни светлини за нуждите на автомобилната индустрия.

Планира се втора фабрика в рамките на 2 години

Началото на строежа на фабриката е поставено с първата копка, която е направена преди малко повече от година.

Инвестицията е в размер на около 40 милиона евро. До 2023 година се очаква назначените служители да бъдат над 450, а годишният оборот да достигне 60 милиона евро.

В близките 2 до 3 години Одело Фабра има намерение да построи и втори завод, чиято локация все още не е планирана.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че инвестиции като тази са сред най-важните. Делът на индустрията в БВП е близо до 29%, което се отразява ползотворно не само на икономиката.

Целта според Дончев е страната ни да произвежда все повече, като се акцентира върху сложните и уникални стоки.

На този етап Пловдив се очертава като най-бързо развиващият се индустриален център в Югоизточна Европа.

Томислав Дончев обърна внимание и на факта, че пътят между Пловдив и Асеновград е изцяло реновиран и разширен и само през тази седмица са открити нови 200 работни места в представителството на Bosch у нас.

Бойко Борисов акцентира върху това, че у нас се прави софтуерът на Бош за всички електрически хибриди автомобили.

Това беше причината той да изкаже благодарности към всички български работници, инженери и програмисти за добрата работа, с което се привличат още повече инвеститори.