„Ако няма подкрепа за промени в Конституцията, ГЕРБ ще вземе своите решения.“ – заяви депутатът Менда Стоянова.

В предложенията си за нова Конституция политическата партия на ГЕРБ се е съсредоточила върху области, които според тях са критични.

„Става въпрос за съдебната система, където могат да се допълнят и променят още много неща, с цел постигане на конституционна независимост на съдебната система. Има и няколко предложения, към които всички български граждани заявиха подкрепата си на референдума преди няколко години.”, допълни още тя.

Каква е ситуацията след вчерашните консултации

По думите на Менда Стоянова вчера, при консултациите с отделните партии, се е разбрало, че това, което е внесено до момента, е минималното, а смисълът е бил да се повдигне въпросът за ВНС и нова Конституция.

„От ВМРО ясно изразиха своята принципна подкрепа за свикване на Велико народно събрание и подготовка за нова Конституция. Нормално е те също да имат някакви свои предложения, които да искат да бъдат включени.”, поясни Стоянова за същността на консултациите.

Тя допълни още, че НФСБ също са заявили, че имат подобни предложения.

„Вероятно и другите групи, ако успеем изобщо да внесем предложението за свикване на ВНС и нова Конституция в парламента, също ще имат своите собствени идеи. Тепърва предстоят разговори по същество.”, заяви категорично Менда Стоянова.

На въпрос дали от ГЕРБ провеждат неофициални разговори с вътрешната опозиция в БСП Стоянова посочи:

„Категорично заявявам, че не водим абсолютно никакви задкулисни разговори с когото и да е било. БСП, като отговорна политическа сила, е добре да проведе дебата в своите структури и да вземе крайно решение.”, обясни тя.

Прогнозите на Стоянова

Според нея Велико народно събрание, което да е с 400 депутати, ще бъде в пъти по-легитимно да проведе дебата и гласуването за промени в Конституцията от настоящото редовно.

Стоянова категорично се възпротиви срещу обвиненията, че ГЕРБ са се насочили към ВНС, за да печелят време.

„Затова ние искаме още на 2 септември – първият работен ден на НС, да внесем, ако успеем да съберем 120 подписа, това предложение. За да може в най-ранния срок – 2 ноември, да има яснота дали ще има подкрепа и да е ясно какво ще се случи.”, каза още депутатът от ГЕРБ.

Ако не бъдат събрани необходимите гласове в полза на промените в Конституцията до 2 ноември Стоянова посочи, че ГЕРБ ще вземе своите решения в друга фактическа обстановка. Менда Стоянова изказа и личното си мнение за блокадите по ключови булеварди от близо 50 дни.

„Всеки има право да протестира, но аз мисля, че протестът на всеки трябва да се разпростира дотам, докъдето не пречи на останалите да осъществяват своите права.“