Учители от различни училища организираха петиция с искане да имат опцията да преподават дистанционно, ако имат здравословни проблеми, например. Подобна идея вече беше обсъдена веднъж с образователния министър на България на среща, която се проведе в края на миналата седмица.

Тогава родители поискаха да имат правото сами да решават дали децата им да учат онлайн или присъствено в училище. От МОН на този етап са категорични, че дистанционно ще се обучават само децата с доказани здравословни проблеми.

„По-добре е преподаването да става по избор на учителите, защото това ще повиши доверието им към системата. Има учители в рискови групи, които подценяват ситуацията.

Дори при едно леко заболяване, те ще бъдат поставени под карантина.”, смята преподавателят Лъчезар Паунов.

Проведено е и официално проучване

От КТ „Подкрепа” са провели анкета за учителските нагласи относно начина, по който да стартира учебната година.

„Данните са интересни – 82% от преподавателите подкрепят редовния учебен процес, 13% са за обучение в електронна среда, аналогично на това, което беше по време на извънредното положение.

6% от учителите, обаче, подкрепят хибридното обучение – състоящо се от едновременно преподаване в реална среда и връзка с технически средства с учениците.”, посочи председателят на синдикат „Образование” Юлиян Петров.

Проучването сред учителите показва, че 67% от тях се опасяват от известен риск с началото на учебната година. 9% от българските преподаватели са заявили, че няма да започнат работа.

„Подобна беше ситуацията, когато работа започваха детските градини. Няколко месеца те работят, макар и в редуциран вариант. Нищо толкова лошо не се е случило”, коментира още Петров.

Грета Ганчева от МОН посочи, че се провеждат разговори и срещи. Тя уточни, че в момента се изготвят насоки, съвместно със социалното и здравното министерство.

„Те ще бъдат оповестени много скоро. Ще са точно за начина, по който да бъде организиран учебният процес.

За нас, като образователни експерти, е важно той да започне в реална среда – присъствено, защото това е най-доброто за децата. За учителите обмисляме различни варианти”, каза експертът.

Грета Тунберг се връща в училище

През декември миналата година световноизвестната активистка беше обявена за „Личност на годината“ от списание „Тайм“. Шведската екоактивистка Грета Тунберг заяви, че е супер развълнувана от завръщането си в училище след едногодишна пауза.

„Едногодишната ми почивка от училище приключи, толкова е страхотно, че най-накрая ще се върна в училище.“, написа Тунберг в профила си в социална мрежа.

През 2018 г. Тунберг всеки петък, вместо да посещава училище, започна да демонстрира пред шведския парламент с искане властите да засилят мерките за борба с климатичните промени.

Нейната инициатива се превърна в международно движение „Петъци за бъдеще”.