От днес ресторантите и кафенетата в страната са отворени. Работното им време ще е от 06:00 часа сутрин до 23:00 часа вечер, при запълнен до 50% от капацитета на заведението.

„Днес отворихме в 7:30. Започнахме да се подготвяме отрано.

Засега имаме клиенти, очакваме и още, когато времето се позатопли и хората излязат в обедна почивка”, обясни управителят на заведение на бул. „Витоша” в София Михаела.

Тя допълни още, че докато обектът не е работил, са успели да запазят своите служители. Засега обаче новоназначени хора няма.

„Успяхме да се възползваме от помощта за 24 лева на ден. Получихме ги за декември.

Очакваме за януари, февруари и март. Кандидатствали сме само по две програми”, каза още Михаела по темата.

Управители на заведение на бул. „Витоша” коментираха, че вече има направени резервации. Те добавиха, че работното време до 23 ч. ще се отрази на посещенията на клиентите, защото ще трябва да приключат консумацията си по-рано.

В Пловдив в емблематичния квартал „Капана” няма опашки от желаещи да пият кафе сутринта.

„По принцип „Капана” се събужда малко по-късно. Трескаво се подготвяхме през уикенда.

В над 90% от заведенията кипеше живот и течаха приготовления. Останалите 10% не издържаха и фалираха.”, каза Гаро Узунян.

Той посочи, че загубите са над 30%.

От днес официално всичко ще работи

Рестарт на голяма част от бизнесите в страната. От днес отварят ресторантите, частните образователни школи и казината.

Заведенията, с изключение на дискотеките и нощните барове, ще работят с ограничено работно време - от 6 до 23 часа, при 50% от капацитета. Със заповед на здравния министър са позволени и туристическите пътувания у нас.

Децата със сензорни увреждания се завръщат в класните стаи, позволява се провеждането на бизнес семинари, но отново при ограничен капацитет от 50%.

Ще има ли ваксини по заведенията

„След срещата със здравните власти се взе решение да подадем списък с желаещите да се ваксинират от нашия бранш. Вече имаме служители, които са го направили.

Това, обаче е личен избор. Рано или късно ще трябва да го направим всички, за да можем да се върнем към нормалния начин на живот.”, каза Ричард Алибегов.

Отделни сектори за ваксинирани все още не са обсъждани, но според Алибегов това би било възможно през следващата година.

„Ще допускаме малко под 50% от капацитета на заведенията ни. Масите с табелки вече няма да ги има, защото се следят трудно.

Така контролът ще е по-лесен. При влизане клиентите ще са длъжни за използват дезинфектант.”, разказва Ричард Алибегов.

Той добавя, че масите в заведенията ще са на разстояние от 1.50 до 3 метра. Клиентите ще получават и дезинфектант за еднократна употреба.