В съвместно изявление с генералния секретар на НАТО, Йенс Столтенберг и заемащият пост на председател на Европейския съвет Шарл Мишел, открои общите приоритети на пакта и ЕС, които европейските лидери ще обсъждат през втория ден от видеоконференцията.

„Първо, ние искаме повече стабилност и предвидимост при нашите непосредствени съседи и ще обсъдим инструментите, които трябва да използваме, за да постигнем тези цели. Второ, изправени сме пред нов тип заплахи - кибератаки, хибридни атаки и дезинформация.

Трябва да укрепим нашата устойчивост и може би да приспособим средствата си за това. Трето, трябва да подобрим технологичната база. Виждаме възможности за синергия между дигитализацията, Космоса и отбраната.“, заяви Мишел.

Една по-силна версия на Европейския съюз има нужда от силна версия на НАТО, каза в заключение той.

Какво още каза Ш. Мишел

„Не можем да се справим сами с предизвикателствата, затова трябва да укрепим трансатлантическите отношения, както и тези с ЕС.“, каза от своя страна генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той акцентира още върху:

„Затова и аз, както и вие, приветствам изключително силното послание на администрацията на Байдън за възраждане на съюзите и за укрепване на трансатлантическите връзки. Това ще е и основният въпрос, който лидерите на страните-членки на НАТО ще обсъдят на срещата си в Брюксел по-късно тази година.

Над 90% от хората, които живеят в ЕС, са жители и на страни-членки на пакта. Това означава, че до голяма степен имаме едни и същи хора, страни, членове, съседи и предизвикателства и е съвсем очевидно, че трябва да работим заедно.“.

Байдън със сериозно първо действие като президент

Съединените щати са нанесли удари от въздуха по въоръжени отряди в Сирия. Президентът Джо Байдън е дал заповед да бъдат бомбардирани бази на две групировки, за които се смята, че стоят зад обстрелването с ракети на американски бази в Ирак на 15 февруари.

Анализатори твърдят, че ударите са имали ограничен обхват. Бомбардирани са само цели в Сирия. Това дава на правителството в Багдад възможността да завърши своето разследване на обстрела през февруари.

Съединените щати бомбардират подобни бази на по-голямата от двете милиции от есента на 2019 година. Тогава размяната на удари ескалира до покушението на иранския генерал Касем Солеймани, на което Иран отговори с обстрел с балистични ракети на американски бази.