Днес стана ясно, че заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов напуска партията, от която беше част в последните 13 години.

Най-довереният човек на Бойко Борисов обяви това сам, в своя профил в социалната мрежа Фейсбук.

Бившият вътрешен министър разкри, че е имал разговор с премиера на страната на четири очи, в които двамата са се разбрали Цветанов да се оттегли от всички партийни структури.

„Скъпи приятели, днес подадох оставка от заеманите от мен ръководни позиции в ПП ГЕРБ. Искам сърдечно да ви благодаря за тези 13 години съвместна работа в ГЕРБ. Изградихме един функциониращ и работещ политически модел, който винаги се е водил само от обществените интереси на всяко едно населено място, на всяка община, на всеки регион, на България и нашите граждани. Доказахме го с нашата силна евролиста, с чиято победа допринесохме за силна и обединена Европа“, написа Цветанов в профила си.

От съобщението става ясно и че Борисов е приел оставката и му е благодарил за добре свършената работа през годините: „След разговор с лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, прецених, че по-правилното е да подам оставка. Обмислях това решение достатъчно дълго, но го правя днес, защото за мен ГЕРБ е на всички членове и симпатизанти. За мен беше важно да запазя хладнокръвие и мълчание по време на кампанията, защото изборната победа беше общата ни морална удовлетвореност от съвместната ни работа през годините“.

Още в понеделник Борисов изтъкна, че съдбата на Цветанов ще зависи от резултатите на Евроизборите, но изглежда че победата не е била достатъчна за него.

Самият Цветанов все още не е коментирал с какво смята да се занимава от тук нататък.

Припомняме, че Цветан Цветанов и други управляващи от ГЕРБ попаднаха в центъра на скандала с евтините имоти, закупени от строителната фирма „Артекс“ на далеч по-ниски цени от пазарните за квадратен метър.

Малко след това вторият човек в ГЕРБ подаде оставка като председател на парламентарната група в Парламента, но остана част от партията.