Общото събрание на ООН за втори път гласува за приемането на незабавно хуманитарно прекратяване на войната в Газа. Подкрепата си за хуманитарно помирение и прекратяване на безредиците в Газа, дадоха 153 от общо 193 държави, против бяха 10 от тях, а останалите, сред които и България гласуваха с въздържание. Документът на ООН няма задължителен характер.

Кои страни гласуваха против

Част от държавите, които не дадоха подкрепа на резолюцията на ООН бяха Израел, Съединените щати и Австрия. Миналата седмица, когато ООН постави резолюция с почти идентични изисквания, Вашингтон наложи вето, в опит да защити съюзника си Израел. Това действие доведе до множество критики от различни държави и хуманитарни организации. А в защита на САЩ, заместник постоянният представител в ООН Робърт Ууд, заяви че приемането на проекторезолюцията няма да доведе до реална промяна на терен и е практически безсилна. Той увери, че САЩ подкрепя установяв3ането на траен мир между Израел и Палестина, но не подкрепя позициите на ООН за незабавно прекратяване на огъня.

Какво се случва междувременно в Газа

По последна информация, според източници в Пентагона, израелската армия в започнала да наводнява тунелите на „Хамас“ в Газа с малки количества вода от Средиземно море. Стратегически се започва с по-малки количества вода, за да се оцени ефективността на тази стратегия.

Подземната инфраструктура на „Хамас“ има важна роля за извършването на операции от палестинската групировка. Чрез използване на тунелите, те придвижват бойците си в определени ключови точки по сравнително безопасен начин, съхраняват оръжия и различни боеприпаси. А Израел твърди, че в подземните тунелите се държат и укриват някои от заложниците, пленени от „Хамас“.

По въпроса с резолюцията на ООН за незабавно прекратяване на военните действия в Газа, пък разбираме че израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) нямат желание да я приемат и изпълняват. Войната продължава с пълни сили и вместо двете армии да воюват помежду си, израелските сили подлагат на мъчения мирни граждани за Палестина, като ги отвличат и изтезават.

Военният анализатор Юрий Подоляка подкрепи тези твърдения, като предостави в социалните мрежи ужасяващи кадри, които показват редица от полуголи мъже, заложници, до които плътно се движат военно екипирано момчета с автомати. Заложниците от Палестина са снимани как биват извозвани от камиони, докато на очите им има превръзки. Не е ясно къде ще се държат и дали има вероятност да бъдат освободени. Но източниците и кадрите, които достигат до нас, показват, че практиката за взимане на заложници става все по-масова.