През последните часове излязоха директни доказателства, насочващи погледите ни по посока едно интересно разследване, което привлича вниманието ни със своята скандалност.

Има директен натиск от страна на Турция върху българските власти да предадат Абдуллах Бююк. Това заяви журналистът Димитър Ганев, който е част от екипа, стоящ зад разследването на германското издание "Шпигел" под заглавие "Как българският премиер се превърна в слуга на Ердоган".

Тук трябва да си зададаем въпроса дали Бойко Борисов не е подлога на Турция. Е, работим ли за турските ни съседи или все пак имаме достойнство?

Публикацията гласи, че премиерът на България Бойко Борисов е помогнал на турския режим на президента Ердоган да преследва негови политически противници и опозиционери, което си е тотално потъпкване на всякакви държавни принципи. В публикацията се споменава още, че това се е случило и с участието на бившия ни главен прокурор Сотир Цацаров.

Освен, че тук се говори за нарушение на международните конвенции, намесата на една държава във вътрешните работи на друга си е международен скандал. Ако това се докаже, България може да отнесе солидни наказания във всякакъв аспект.

Кой е Абдуллах Бююк

След опита за преврат в Турция през недалечната 2016 г. Бююк е обявен за член на организацията "Фето". Тогава събитията се нареждат така, че той е предаден Турция преди четири години.

Заради действията на българските власти той е завел дело срещу страната ни в Страсбург. Журналистът Ганев заяви в допълнение, че разследването се базира изцяло на секретни грами на турското посолство в София, като каза, че истинността им е потвърдена от високо равнище.

"Документите бяха потвърдени по много интересен начин. Ако турските власти искаха да прикрият българските си колеги, потвърждаването на автентичността на документите нямаше да е възможно. Имаме цялата групичка - премиер, бивш главен прокурор, шефове на разузнаването - абсолютно целия връх на властта в България.", каза Ганев по случая.

Ганев побърза да уточни, че български политици са работели изцяло в досег с турското посолство в България, а посланик Гьокче е искал работата му да бъде свършена от тях.

"Той лобира този човек по някакъв начин да бъде предаден на Турция, след като има решение на две съдебни инстанции, които отхвърлят молбата за екстрадиция с аргумента, че е политически мотивирана. Въпреки това, обаче, този натиск продължава активно и се ожесточава около опита за преврат.", обясни журналистът.

Какво е участието на Сотир Цацаров в сагата

Ганев акцентира върху това, че Цацаров е поел ангажимент към турския посланик, който след това е изпълнил успешно. В своя позиция бившият главен прокурор, който сега е председател на КПКОНПИ, абсолютно призна за срещата с посланика на Турция.

"През август 2016 г. Абдуллах Бююк е бил предаден на турските власти в изпълнение на заповед, издадена като принудителна административна мярка от МВР на основание Закона за чужденците в Република България", обясни по случая бившият главен прокурор Сотир Цацаров.

Самият той припомня, че по този повод министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова е заявила пред българските медии, че причината за предаването на Бююк е „липсата на валидни документи“ и че той „е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи“.

„Преди това, вицепрезидентът по онова време Маргарита Попова не е приела документите на турския гражданин за предоставяне на убежище у нас.“, каза още по случая Сотир Цацаров.