Министър-председателят на Република България Бойко Борисов категорично заяви, че ще участва в Общия дебат на 75-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН, който ще се състои от 22 до 30 септември.

Защо се провежда всичко това

Темата тази година е „Бъдещето, което искаме, и ООН, от която се нуждаем: потвърждаване на колективния ни ангажимент към мултилатерализма - справяне с пандемията COVID-19 чрез ефективни многостранни действия“.

Заради пандемията световния форум ще се проведе изцяло онлайн, а не в централата на ООН в Ню Йорк, както обикновено.

По време на своето изказване Борисов ще представи и позициите, и приоритетите на България по широк спектър от въпроси, включени в дневния ред на сесията и представляващи интерес за нашата страна в регионален и глобален мащаб.

През настоящата 2020 г. България отбелязва 65-годишнина от приемането й за член на световната организация, което е допълнителен повод за гордост.

Среща на високо равнище по устойчиво развитие

Преди откриването на Общия дебат министър-председателят ни ще участва в първата за Десетилетието на действието Среща на високо равнище по устойчивото развитие. Тя се организира от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш днес и също ще се проведе изцяло онлайн.

Във фокуса ѝ ще се обсъдят действията по линия на Целите на ООН за устойчиво развитие, определени от световните лидери с резолюция на Общото събрание на ООН на 25 септември 2015 г. Тогава държавите членки приеха документа

„Да преобразим нашия свят: Дневен ред за устойчиво развитие до 2030 г.“, начертал 17 цели в три измерения - икономическо, социално и екологично.

Сред мерките са: изкореняване на разпространената бедност, осигуряване на здравословен живот, качествено образование, икономически растеж, намаляване на неравенствата, борба с изменението на климата, мир, справедливост и силни институции.

По време на изказването си на срещата на високо равнище, днес премиерът Бойко Борисов ще постави сериозен акцент върху необходимостта от тясно сътрудничество и координирани действия при изпълнението на целите, чиито главен принцип е „Никой да не бъде изоставен“.

Как ще бъде променена Конституцията ни

„Конституцията ни вероятно няма да може да бъде изменена чрез референдум. Глава IX на действащата такава е много категорична по отношение на евентуални промени. Ако някой си мисли, че това може да стане, се лъже в очакванията си”. Това заяви пред медиите преподавателят по право и бивш конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Дали поправката е противоконституционна вероятно ще бъде решено след сезиране на Конституционния съд, прогнозира Киров. Той предполага, че по този текст вето ще наложи и президентът Румен Радев.