1 година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок, глоба от цели 6000 лева и пробационна мярка задължителна регистрация по настоящ адрес. Това са наказанията, които наложи съдът на бизнесдама от Пазарджик, съобщават от прокуратурата в града.

Жената е обвинена през ноември 2018 г. за участие в престъпна схема с още двама за това, че с цел да набави за себе си и за тях облага, използвала слабости в електронната система на платформата „Футуро нетуърк“. Те са се занимавали с търговия с криптовалута Футуро Койн (собственост на дружество със седалище в Република Полша).

На три пъти – от 24 март 2018 г. до 6 април 2018 г., в условията на продължавано престъпление, чрез последователни много бързи кликвания, тя внесла в системата компютърни данни за теглене на общо 141 628 футурокойни на стойност 1 124 198,81 лева.

И трите тегления жената извършвала от профилите на трети лица, за да запази в абсолютна сигурност своята самоличност.

Ето ги и последствията за деянието

Първата присъда за източване на криптовалута у нас вече е факт. Преди броени дни бизнесдамата от Пазарджик получи една година условно след споразумение със Специализираната прокуратура.

Тя беше осъдена за източване на виртуална валута на стойност над 1 милион лева.

През 2018 година антимафиоти от отдел „Киберсигурност” в ГДБОП и спецпрокурори тръгват по следите на сигнал за източване на криптовалута. Подател е полска фирма, а сочените за извършители – българи от Пазарджик.

„Повод за образуване на делото е сигнал от една полска компания, притежаваща платформа за придобиване на криптовалута. Случаят е кръстен „Футурокойн”, казва Милко Първанов – прокурор в Специализираната прокуратура.

Тя е подобна на биткойните. Така през пролетта на 2018 година започва разследването. Трима са обвинени за участие в престъпен сговор за източване на криптовалута.

Една от тях е бизнесдамата от Пазарджик Милена Митева.

Според обвинението тримата са използвали слабости в полската платформа за търговия с криптовалута.

„Част от нашите обвиняеми са използвали акаунтите, имайки паролите и името за вход в съответния акаунт. Така, чрез няколко потвърждавания на транзакции, те са получавали чрез множество кликвания огромно количество футурокойни”, каза Милко Първанов.

И допълни:

„Единият от обвиняемите, дори двама от тях, са препращали тази криптовалута към своите портфейли, които са активирани, вследствие на което са трансформирани в други криптовалути, така че да се заличи следата”.

Позицията на Милена

Две години след старта на разследването Милена решава да признае вината си, сключвайки споразумение със Специализираната прокуратура. Получава година условно, глоба от 6 000 лева и пробация. Отказва обаче да говори за делото, за да не навреди на другите двама обвинени.

„Много ми е мъчно. Голямата ми болка е, че всъщност моите близки трябваше да изтърпят това. Всъщност, това се дължи на мои действия, които макар и неволни, се случиха така или иначе. Съжалявам, много съжалявам”, каза тя.