Вариантът Омикрон вече се разпространява в България дифузно, смятат експертите. От Центъра по заразни и паразитни болести излязоха с информация за новите случаи на варианта у нас - 52, и прогнозираха, че до две седмици той ще доминира.

Второто секвениране обхваща дните около празниците и началото на 2022-а. Повечето заразени, с изключение на двама, не са пътували в чужбина, каза проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

Първите 12 установени случая на Омикрон у нас бяха на пациенти с леки симптоми. Но и това постепенно се променя. В момента вече има 7 хоспитализирани, като почти всички са с двустранна пневмония.

Хората, при които е засечен новият вариант, са основно между 35- и 45-годишна възраст. Имало няколко проби на деца от 8 до 18 години.

Новите лекарства – кога ще бъдат у нас

В борбата с вируса не само у нас, но и в Европа, се очаква да влязат първите таблетки, лекуващи COVID-19 – на производителите Pfizer и Merck. Поръчаните от България 50 хиляди опаковки се очаква да пристигнат най-рано през март.

„Те спират размножаването на вируса, оттам – и развитието на симптомите, постъпването в болницата и, недай Боже – летален изход за пациента.”, обясни проф. Илко Гетов.

Експерти не смятат, че двете лекарства ще са налични на рафтовете в аптеките. Но остава въпросът кой ще може да ги предостави на нуждаещите се между третия и петия ден от появата на симптомите.

Очаква се Европейската агенция по лекарствата да одобри поне един от двата медикамента най-рано в началото на февруари.

Всички планови приеми и операции - преустановени

Преустановяват плановия прием и плановите операции в София. Това става със заповед на Столичната РЗИ, която влиза в сила от 12 януари. От здравната инспекция уточняват, че това се налага заради значително покачване на заболеваемостта от COVID-19 и влошаване на наблюдаваните показатели. 

Изключение са дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Със същата заповед се забраняват и свижданията в лечебните заведения на територията столицата. 

От СРЗИ уточняват, че временните противоепидемични мерки, определени с настоящата заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на София.