„Още миналата година бях сезирана със сигнали. Екип на омбудсмана извърши проверка. Беше установено, че има насилие, което е видно и от кадрите, които вече видяхме. Бяха посетени в „Пирогов” част от битите хора.

Изпратих сигнал до министъра на вътрешните работи да бъде извършена адекватна проверка”

Това заяви в студиото на омбудсманът Диана Ковачева в отговор на въпрос дали някой е защитил правата на пострадалите по време на протестите от миналата година.

По думите ѝ силовият министър официално е отговорил, че по случаите с полицейско насилие има образувани дисциплинарни производства и информацията е изпратена до прокуратурата.

„Получих информация, че действително е имало полицаи с боксове и заплашителни емблеми. Но няма данни какви са били тези хора." - каза още обмудсманът ни

Последствията за тези полицаи

Емблемите не са част от полицейските униформи. Кадрите, които видяхме, са шокиращи. Държавата има позитивно задължение да разследва обективно и да установи кои са извършителите и да ги накаже.”, категоричен е омбудсманът.

Според нея, на места, на които има протести, трябва да бъдат изпращани полицаи, които са подготвени.

"Трябва да са хора, които да не си изпускат нервите, да не използват насилие и да не нараняват. Защото това, на което станахме свидетели е нечовешко отношение и изтезание към протестиращите".

"Важно е да бъдат наказани извършителите, но е и важно посланието, че не толерираме насилие", заяви Ковачева.

Още сигнали за полицейско насилие

Два нови сигнала за полицейско насилие са постъпили в Народното събрание. Това обяви председателят на Комисията за полицейското насилие Николай Хаджигенов по време на първото заседание на новосформирания парламентарен орган.

Първият сигнал е подаден от Даниел Павлов, който твърди, че е бил нападнат от униформени. Един от полицаите бръкнал в очите му и извадил лещите му. Вторият сигнал е от 18-годишен младеж, който пише, че върху него е бил изпразнен цял флакон с лютив спрей. И двата сигнала се отнасят за протестите на 2 септември 2020 г.

Двамата пострадали ще бъдат извикани и изслушани в комисията, каза Хаджигенов. От Министерството на здравеопазването ще бъде изискан списък със спрейовете, позволени за използване от полицията.

Хаджигенов определи отказа на главния прокурор Иван Гешев да се яви за изслушване пред комисията като „обяснение на Конституцията за третокласници”.

По въпроса с подслушването той допълни, че и ГДБОП и ДАНС са разработвали лица, участващи в протестите.

„Целият апарат на службите е бил хвърлен в това. Двама от разпитаните служители работят в Отдел „Контратероризъм” от самото му създаване и казаха, че подобно нещо до момента няма прецедент”.