„Това, което е характерно и трябва да ни притеснява с новата вълна е, че Делта вариантът засяга децата. В Съединените щати, например, 2,4% от хоспитализациите са на деца, което е тревожно”.

Това каза пред медиите председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов.

Според него учебната година трябва да започне дистанционно. „В България миналата година нямаше първа вълна през март, защото грипната ваканция на учениците съвпадна с коронавируса. Това ни спаси”, допълни лекарят.

Той коментира идеята за безплатните лекарства за лечение на по-леките случаи на коронавирус.

„Става въпрос да се сложи ред в този хаос, който беше в извънболничното лечение. По-скоро е една домашна грижа - структурирана в един алгоритъм, в една амбулаторна процедура, включваща много неща.”, допълни той.

Според д-р Миндов една от основните причини за претоварването на болниците е била липсата на алгоритъм или процедура, по която лекарите да работят.

„Сега разполагаме само с един безплатен PCR тест, който можем да дадем на пациента. Нямахме диагностиката. Един пакет с изследвания - рентгенови и кръвни, са изключително важни за прогностичния процес.”, уточни лекарят.

Според д-р Миндов вече е късно за мерки.

„Те бяха две - ограничаване на контактите и ваксиниране. Българинът отказа да прави и двете неща. Сега ще се готвим за болнично и извънболнично лечение.”

Това заключи председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

Безплатни лекарства – истина или мит

Безплатни лекарства, прегледи и изследвания за пациенти с коронавирус. Това трябва да се случи до две седмици, заявиха от здравното министерство. Целта е да се намали натискът към болниците и повече пациенти да се лекуват вкъщи. На този фон лечебни заведения отчитат все по-голям брой хоспитализирани с инфекцията.

Директорите на болници ще имат правото сами да решават кога и колко допълнителни COVID места да се разкриват в отделенията. Това стана ясно днес след среща на здравните власти и ръководства на лечебни заведения.

Предстои и изготвяне на софтуер, който да показва в реално време свободните легла в болниците и да не се налага обикаляне от страна на Спешна помощ. По-голяма роля ще имат и личните лекари, които ще провеждат лечението на пациенти с коронавирус по нови правила. А ако откажат, няма да получават бонуса от 1,000 лева.

Какви са плюсовете, които се очакват

За да се намали натискът над болничната помощ, трябва спешно да се задейства извънболничната, смятат здравните власти. Това ще стане с нова процедура за лечение на коронавирус. Безплатна за пациентите, парите ще дава НЗОК.

„Ще включва два до три прегледа, които ще се плащат. Ще се плащат и изследванията извън всякакви регулативни стандарти”, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Касата ще плаща и лекарства като нискомолекулни хепарини и няколко вида антибиотици.