Парламентът реши да приключи процедурата около съставяне на кабинет на партията "Има такъв народ". Със специално решение депутатите приеха отказа на Пламен Николов да стане министър- председател.

В началото на заседанието народните представители от партията на Слави Трифонов нарекоха дебатите фарс и напуснаха залата. ГЕРБ пък останаха в пленарната зала, но не гласуваха. А решението не мина от първия път заради липса на кворум в залата.

След като вчера привидно изглеждаше, че парламентарните групи са намерили как да се справят с желанието на Пламен Николов да не бъде премиер, днес се оказа, че това не е така. Първо от „Има такъв народ” заявиха, че изобщо няма да присъстват на гласуването, камо ли да участва в него. И напуснаха пленарната зала. Последваха кратки дебати.

ГЕРБ решиха да не гласуват изобщо. Така се стигна до ситуация, в която решение нямаше как да бъде прието, тъй като кворумът не го позволяваше.

ИТН напусна залата

Секунди след като точката за Пламен Николов влезе в дневния ред, „Има такъв народ” заявиха, че не разбират защо изобщо ще има дебат и гласуване.

„Едва ли има гражданин, който да не видя какво се случи при преговорите. Едва ли има гражданин, който да не помни, че ние заявихме, че няма да предложим кабинет, ако нямаме подкрепата на „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

Тъй като те не ни подкрепиха и го заявиха публично, ние направихме това, което казахме. Не разбираме кое не е ясно и какъв е проблемът”, заяви Ивайло Вълчев. И обяви, че парламентарната група на партията напуска залата.

Мнението на останалите след постъпката на ИТН

„В главите на тези хора има само сценарии, но държавата не е сценарии. Аз ви предлагам да подкрепим проекта като решение, като коректни българи. Автор на това съчинение е председателят, който трябва да се държи като такъв, а не като болонка на някой сценарист”, обвини Татяна Дончева.

Отговорът на Ива Митева не закъсня. „Г-жа Дончева ме нарече „болонка”. Тя може да и приятел, но и да има доста силен характер. Не се знае какво ще стане и какъв характер ще проявя”, каза тя.

А ГЕРБ поискаха да има корекция в проекта за решение.

„Решението да има редакция „не избира Пламен Николов за министър-председател”. И това, колеги, е решение, а не констатиране на нещо, което се е случило”, посочи Росен Желязков.

Предложението им обаче не се подложи на гласуване. И затова и те не дадоха гласовете си. Така решението Пламен Николов да се откаже от поста на премиер не мина заради липса на кворум. Последва спешен председателски съвет. След него и новото гласуване.