„Условието за Петър Илиев се появи след интервюто му. Не сме участвали в никакви персонални разговори, не сме рекетирали за постове, не сме искали министерски кресла.

Настоявахме за конкретни идеи. Позволихме си да поставим условие за Петър Илиев и то, защото неговата изява предизвика бурно обществено възмущение.

Когато разсъждавахме и когато преговаряхме с „Има такъв народ”, не сме преговаряли за лица, водени от идеята, че те са партията победител и имат право да предложат персонален състав на кабинета. Докато водехме разговори, никога не сме казали този или онзи трябва да бъде министър.

Говорихме какви политики трябва да се водят.”, заяви пред медиите Александър Симов от „БСП за България”.

Той подчерта, че БСП и „Има такъв народ” са успели да се разберат по голяма част от идеите и политиките си.

Ще има ли актуализация на бюджета

„Длъжни сме да направим актуализацията на бюджета, настоявахме за това още при предния парламент. Това сега е абсолютно задължително, тъй като има голям брой проблеми, които предстоят, и бюджетът трябва да реагира.

Ако не направим тази актуализация, то се обезсмисля целия парламент. Той е създаден да отговаря на проблемите”.

Той посочи, че от БСП разчитат на отговорността на партиите, искащи промяна. От партията смятат, че с третия мандат може да бъде съставено правителство, което няма да има дълъг срок на действие.

„В рамките на 6 месеца или година то просто трябва да действа. Не приемам позицията на „Демократична България”, тя е малко с манталитета на пъпчив тийнейджър."

ДБ срещу ИТН – какъв ще е изходът от битката

"ДБ много се ядосваха, че Трифонов им поставя ултиматуми, а в момента, в който видяха микрофони, почнаха да поставят ултиматуми и те. Това не е концерт пожелание.

Или имаме общото разбиране, че третият мандат трябва да бъде реализиран, независимо при кого отиде, или да почваме сега да играем старата игра „не искаме БСП”. Има по-важни неща, отколкото да си поставяме претенциите.”, смята Симов.

От БСП няма да предлагат партиен кабинет, ако мандатът отиде в тях, Националният съвет реши да предложи правителство на основата на служебния кабинет.

„Към момента виждаме, че служебното правителство се радва на добра подкрепа. Рядко случващо се в България. Не си спомням кабинет да е имал такива проценти на одобрение. Нашите действия ще бъдат следните – преди да тръгнем да говорим за конкретни министри, БСП е длъжна и ще инициира дискусия между всички парламентарно представени партии, без ГЕРБ и ДПС, с които да видим къде е базата, на която можем да получим някакво разбирателство.

Има конкретни неща, които трябва да се свършат. Крайно време е здравият разум да надделее.”, смята той.