Бизнесът поиска три оставки в енергетиката. След среща с премиера Стефан Янев, работодателите настояха от постовете си да се оттеглят министърът на енергетиката, ръководствата на БЕХ и на държавния ТЕЦ „Марица Изток 2“. Причината са свързани с високите цени на борсовия ток.

Бизнесът и властта не се разбраха за цената на борсовия ток. Срещата в Министерския съвет беше по инициатива на премиера Стефан Янев и продължи над 2 часа.

Според работодателите управлението в енергетиката трябва да бъде сменено с добросъвестни хора. Оттам заявиха, че са готови и на протести.

Мнението на правителството

В отговор на това енергийният министър Андрей Живко каза, че проблемите в сектора са трупани от години. Премиерът Стефан Янев увери работодателите, че разбира притесненията им за скъпия ток.

„Което рефлектира най-вече върху българския бизнес, частното предприемачество и особено онези енергоемки производства.”, добави той.

Два часа по-късно бизнесът не отстъпи и поиска оставките на всички ръководители в държавната енергетика.

"От началото на месеца цената на електроенергията в България е най-висока в целия Европейски съюз. Според нас причината за това е зловредното, некомпетентно управление на енергетиката в ущърб на икономиката и домакинствата в България и в полза на определени лица.

Искаме оставката на ръководството на Министерството на енергетиката, на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и на ТЕЦ „Марица изток 2“.

Това заяви Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България и ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели.

През миналата седмица цената на мегаватчас достигна невижданите почти 500 лв. или с близо 70% отгоре на средноевропейската цена. Според него Българския енергиен холдинг има монопол на борсата.

Какви са исканията на бизнеса

"Искаме анализ на поведението на ЕСО и НЕК. След него е логично ръководствата им също да подадат оставки", каза още той, като обяви, че работодателите са в протестна готовност.

Според Велев хората в управлението на енергетиката трябва да бъдат сменени с "добросъвестни, а не с такива, които извличат полза на гърба на домакинствата и на работещите".

„Управлението на предлагането у нас се извършва в ущърб на хората, на икономиката, на индустрията и на тези, които произвеждат, плащат заплати и пълнят бюджета. Това не е само от некадърност, това е от зла умисъл, защото нееднократно сме стигали дотук”, каза още той.

По думите му за първите 10 дни на август цената на тока е със 73% по-висока от тази в Германия, където българската индустрия и икономика изнася продукция за над 9 млрд. лв.