Съставянето на кабинет е на ръба. БСП с ултиматум към „Има такъв народ”, а „Изправи се БГ! Ние идваме!” отказаха да подкрепят предложения кабинет! „Демократична България” ще вземат решение днес.

До разрива се стигна след ексклузивно интервю на номинирания за вицепремиер и вътрешен министър Петър Илиев. Думите му буквално взривиха крехкото примирие между "Има такъв народ" и трите партии, от които чакаха гласове.

Слави Трифонов реагира във Facebook. Отказаната подкрепа нарече предателство. А трите партии – играчи на статуквото.

Пречките пред създаването на кабинет

Близо 48 часа преди да се гласува проектокабинета на „Има такъв народ” в пленарна зала, въпросителната дали той ще получи подкрепа става все по-голяма. Началото беше поставено с ексклузивното интервю на Петър Илиев пред медиите.

В него той категорично заяви, че атаката срещу него е координирана от българското задкулисие. Отрече обвиненията в плагиатство.

Подчерта, че цялата партия и лично лидерът ѝ стоят зад кандидатурата му. Той посочи, че не очаква да има промени в предложения състав на кабинета.

Поредица от номинации. От правосъден министър, през вътрешен, до вицепремиер. И десетки твърдения и контра твърдения бил ли е и обмислян за премиерския пост.

Илиев е категоричен - няма връщане назад, нито разколебаване, нито отказване. А зад атаката срещу него, юристът вижда само и единствено „користни цели“.

Кой желае Илиев разпнат

„Прави се опит за медийното ми тричане, преди да се кача на ринга. Голям страх тресе кочината на задкулисието.

Кой се страхува от Петър Илиев, ако стане вътрешен министър, кой се страхува, ако стане вицепремиер по сигурността? Моят ангажимент към Слави Трифонов и ИТН е ангажимент на мъжката дума, аз ще го изпълня до момента, в който мога да бъде полезен. Към момента аз съм полезен за тях”, обясни Илиев.

Затова и отговори с контраудар на критиките на Татяна Дончева и Николай Хаджигенов.

„Това да коментирам защитници на „Мултигруп” от онова време или защитници на избягали подсъдими в чужбина – това е тема, за която е по-добре да питате тях.”, каза още Илиев.

Той коментира и обвиненията за плагиатство. В съботно интервю доцент Наталия Киселова обясни, че е видяла своите текстове в книгата на предложения за вицеприемер.

„Стоя зад всяка дума в моята книга, с изненада разбрах в деня на връчването на мандата, че някой има проблем с тази книга. Минали са 6 години от тогава, ако някой казва, че има правен спор с друг, той се решава в съда.”, посочи кандидатът на ИТН.

Петър Илиев отрече да е бил част от масонски ложи, както и да е имал близки контакти с висши магистрати. Оценява себе си по резултатите, които постига като професионалист.