Като актриса, спечелила Оскар и първата знаменитост, превърнала се във фитнес гуру, Джейн Фонда заема уникално място в поп културата.

При все, че нейната кариера има възходи и падения, известната актриса успява да се докаже като еквивалент на сексапил и вдъхновява поколения жени. Ето някои от нейните най-прочути крилати фрази.

За пластичната хирургия

„Хората винаги казват: Боже господи, как може винаги да изглеждаш бля, бля, бля? Аз си направих пластична операция. Разказах за това. Това няма значение.

Това, което има значение е да разбереш, че винаги можеш да ставаш по-добър, това, че трябва да продължиш да вярваш. Става по-трудно с годините. Трябва да останеш смел и да опитваш да разбереш от какво имаш нужда, за да станеш този, който трябва да бъдеш.”

За нейното начало като модел

„Честно, връзката ми с модата винаги е била обтегната. Когато започнах като актриса в Ню Йорк, работех като модел, защото трябваше да плащам за класовете по актьорско майсторство.

Но нямах в себе си това, което се изисква, за да бъдеш модел. Мразех постоянното натякване за това как изглеждам и никога не обръщах много внимание на дрехите.”

За магията на еластичното бельо

„Не е трудно да разберете защо – никога не отивам където и да е без шест-седем чифта еластично бельо. Много жени се чудят как сме се справяли преди това. Според мен еластичното бельо е еквивалентът на iPhone. Как ли сме се справяли, преди то да бъсе изобретено?”

За въздействието на нейните знаменателни фитнес предавания

„Една жена ми писа писмо, в което сподели, че практикувала моите програми за тренировка известно време и една сутрин, докато си миела зъбите, погледнала в огледалото и забелязала мускул на ръката си за първи път в живота си.

Това я накарало да се почувства толкова могъща, че отишла на работа същия ден и се опънала на шефа си.

Това е една от историите, която ме накара да разбера, че това да виждаш как тялото ти става здраво и силно, не е само физически процес, има много психология и психологически предпоставки в самия него.

Може да бъде изключително вдъхновяващо и вдъхващо сили. Сякаш си казваш: „Аз съм тук. Ела и се изправи срещу мен!” Това е едно от нещата, които ме правят най-щастлива от това, което правя.”

За здравословните ползи от приятелството

„Мисля, че това е една от причините жените да живеят по-дълго от мъжете. Приятелството между жените е различно от това между мъжете. Ние си говорим за различни неща. Ние задълбаваме надълбоко.

Има хормони, които се освобождават от жените към други жени, което е здравословно и помага да се справим със стреса. Ние просто трябва да се държим заедно и да си помагаме една на друга.”

За феминизма

„Големият пробив е, че толкова много жени, независимо дали те наричат себе си феминистки или не, са израснали, обградени от победите на феминизма и това е направило живота им изключително различен.

Това направи моя собствен живот безкрайно различен. Да, отне ми доста време, за да го разбера”, признава Джейн Фонда.