Каква атракция можете да намерите най-много в Европа през лятото? Фестивали. С всякакви размери, от всякакви видове, за всички вкусове: за семейства, за необвързани, за младежи, за възрастни.

Навсякъде, в прекрасни старинни замъци, в средновековни градове, в стари кариери, гори, плажове и острови.

Ето списък с няколко атрактивни фестивала, провеждани на едни от най-красивите (и понякога неочаквани) места в Европа.

1. "Pedra Vilva de Lithica", Менорка, Испания

Този фестивал се провежда на прелестния остров Минорка, най-ниският като надморска височина от целия Балеарски архипелаг в западното Средиземноморие.

Със своите бели пясъчни заливи и плажове, простиращи се на почти 216 километра, красивите полета и заоблените хълмове, пресечени от около 70 000 километра сухи каменни стени, Менорка е обявена за природен резерват от ЮНЕСКО.

В дълбините на изоставената кариера Pedra Vilva de Lithica се провежда едноименният фестивал, на който се предлагат театрални, музикални, танцови и кино изпълнения.

2. "В долината", Швеция

Този фестивал се провежда в стара варовикова кариера и е посветен на техно музиката, изкуствата, храната и питиетата. На северозапад от Стокхолм, край живописното градче Rattvik Dalhalla, този фестивал е забранен за малки деца и има възрастови ограничения.

Всяка година около 6000 човека танцуват на разтърсваща техно музика, заобиколени от барове, камиони с храна и артистични постановки.

Организаторите описват представлението така: „Старата варовикова кариера се превръща буквално в яхния от изкуствени електронни и лазерни светлини. Събитието се провежда от 31 юли до 2 август.

3. "Kelburn Garden Party", Шотландия

Разположен в древния замък Kelburn Castle, уникално архитектурно произведение на час път с кола от Гласгоу, това е фамилно мероприятие, посветено да „поставя очакванията от това, какво може да постигне един малък фестивал на изпитание“, като предлага много повече от просто концертиращи банди и DJ-и.

Разположен в близост до зелен лес с водопад и езеро, Kelburn предлага идилични разходки и изненадващи акустични концерти, произведения на изкуството, шотландки народни танци на свещи, поетични рецитали и четения и лазено шоу. Фестивалът се провежда от 3 до 5 юли.

4. "Exit", Сърбия и Черна гора

Обявен за най-добрият фестивал на 2013 година, Exit се провежда в крепостта Петроварадин в град Нови Сад. Освен с традиционната средновековна обстановка, този фестивал е високо ценен заради своите корени, които отвеждат до студентското движение, борещо се за демокрация и свобода в Сърбия.

Фестивалът се провежда от неправителствена организация и има социалната цел да помага на проблемните младежи в Сърбия. Можете да го посетите в периода от 9 до 12 юли.

След тази дата фестивалът се премества в съседна Черна гора и се превръща в "Exin Sea Dancer" фестивал. Той се провежда между 15 и 18 юли на прословутия "Джаз Бийч" в близост до историческия град Будва.

5. "Flow", Финландия и Словения

Основан в Хелзинки, където се провежда всяка година, този фестивал си запазва репутацията на едно от места, където могат да се срещнат най-добрата съвременна световна музика и прекрасни ястия.

Той се провежда в изоставена електроцентрала и разполага с огромна 360 ° надуваема амфитеатрална сцена.

За първи път тази година той има и второ издание – този път с преобладаване на техно музиката – в Словения в изоставена фабрика от 19 век в Любляна.

Датите на събитията са респективно 26-28 юли за Финландия и 14-16 август за Словения.